Tvrtke

REZULTATI: Varteks grupa: U prvom tromjesečju gubitak poskočio 54 posto

Iz Varteksa ističu da je na gubitak značajno utjecao trošak kamata i otpremnina.

Piše: PolitikaPlus

Varteks grupa je u prvom tromjesečju ove godine poslovala s gubitkom od 23,3 milijuna kuna, što je 54,4 posto veći gubitak nego u isto vrijeme lani kada je iznosio 15,1 milijun kuna, podaci su iz tromjesečjnog financijskog izvješća koje je varaždinska tekstilna tvrtka danas objavila na Zagrebačkoj burzi.

Iz Varteksa ističu da je na gubitak značajno utjecao trošak kamata u iznosu od 7,4 milijuna kuna te otpremnina kao dio troškova restrukturiranja u iznosu od 1,1 milijuna kuna.


Iako plan financijskog restrukturiranja predviđa otpis ukupnih kamata na matičnom društvu, u promatranom razdoblju prije provedbe plana, utjecaj troškova kamata još je uvijek prisutan i veći je u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 3,3 milijuna kuna, navodi Uprava tvrtke u komentaru izvješća.

Varteks se krajem prošle godine, po osnovu kriterija nelikvidnosti, prijavio u postupak predstečajne nagodbe koja je otvorena 5. veljače ove godine.

Početkom 2013. godine, matičnoj tvrtki, Varteksu d.d., službeno su pripojena povezana proizvodna društva (Varteks odjeća, Varteks Ludbreg i Varteks Bednja), a predstečajna nagodba svih društava objedinjena je u jedinstveni postupak. S obzirom na pripajanje, gledajući u odnosu na prošlu godinu, pojedine stavke poslovnih prihoda i rashoda te razina ukupnih prihoda nisu usporedivi, napominje se u izvješću.

Uprava podsjeća i kako je plan financijskog restrukturiranja Varteksa usvojen početkom lipnja, što je potvrđeno na ročištu na Trgovačkom sudu 11. srpnja.

Plan definira cjelovito rješenje i konsolidaciju poslovanja tvrtke, a time i Varteks grupe. U njegovoj realizaciji, uz primjenu više zakonski predviđenih mjera financijskog restrukturiranja, Varteks d.d. sudjeluje sa značajnim iznosom vlastitog doprinosa kroz ustupanje i prodaju dijela nekretnina na ime podmirenja većih vjerovnika, podsjeća Uprava.

Također navodi i kako se, sukladno planu financijskog restrukturiranja, i sporazum s razlučnim vjerovnicima nalazi završnoj fazi. U njemu je, uz način namirenja obveza, definirana i nova kreditna linija u iznosu od 10 milijuna eura nužna za uspostavu likvidnosti, stabilizaciju poslovnih procesa, te provedbu ostalih elemenata restrukturiranja, ističe Uprava.

Do kraja 2013. godine, potrebno je provesti predviđeni dio mjera, sukladno elementima usuglašenog i prihvaćenog plana financijskog restrukturiranja koji podrazumijeva i sporazum o uređenju međusobnih odnosa s razlučnim vjerovnicima i dodatnom - novom financiranju Varteksa, naglašava Uprava u komentaru izvješća.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

varteks grupa, poslovni rezultati, varteks, tekstilna industrija