Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Fed nije dao priželjkivane odgovore, Dow Jones pao šesti dan zaredom

To nije zabilježeno još od srpnja prošle godine.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„Zapisnik nam nije rekao puno. Pokazao nam je da su i čelnici Feda, kao i svi mi, zbunjeni jer nema jasnih signala iz gospodarstva, koje raste, ali nedovoljno brzo. Ipak, mislim da je jasno da Fed neće stati na kočnicu po pitanju poticaja, već samo smanjiti gas. Pitanje je, međutim, koliko“

Na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones indeks pao šesti dan zaredom, jer ni nakon objave zapisnika s nedavne sjednice čelnika američke središnje banke nije jasno kada će Fed početi smanjivati poticajne monetarne mjere, koje su dugo podržavale rast cijena dionica.

Dow Jones oslabio je 105 bodova, ili 0,70 posto, na 14.897 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,58 posto, na 1.642 boda, a Nasdaq indeks 0,38 posto, na 3.598 bodova.


Pad Dow Jones indeksa šesti dan zaredom, što nije zabilježeno još od srpnja prošle godine, posljedica je nesigurnosti ulagača po pitanju kada će Fed početi smanjivati programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedne 85 milijardi dolara mjesečno.

Ni jučer objavljeni dijelovi zapisnika sa srpanjske sjednice čelnika Feda nisu dali jasan odgovor na to pitanje. Gotovo svi čelnici središnje banke slažu se da još nije vrijeme za smanjenje poticaja, a samo nekoliko njih smatra da bi uskoro trebalo ponešto smanjiti poticaje.

„Zapisnik nam nije rekao puno. Pokazao nam je da su i čelnici Feda, kao i svi mi, zbunjeni jer nema jasnih signala iz gospodarstva, koje raste, ali nedovoljno brzo. Ipak, mislim da je jasno da Fed neće stati na kočnicu po pitanju poticaja, već samo smanjiti gas. Pitanje je, međutim, koliko“, kaže Erik Davidson, direktor u Wells Fargo Private bank.

Neki analitičari smatraju da će čelnici središnje banke već na njihovoj prvoj idućoj sjednici u rujnu odlučiti smanjiti poticajne mjere, čime bi, plaše se ulagači, tržište izgubilo snažnu podršku.

U fokusu su jučer, drugi dan zaredom, bila i poslovna izvješća trgovačkih lanaca, kao što su Lowe's, Target i drugi. Njihovi rezultati nisu impresionirali, pa je S&P indeks trgovačkog sektora oslabio 0,8 posto.

Nedovoljno brz rast gospodarstva, anemični poslovni rezultati kompanija i nesigurnost po pitanju smanjenja Fedovih poticajnih mjera navode ulagače na oprez, na što ukazuje mršav obujam trgovanja.

Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo oko 5,6 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,3 milijarde.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,97 posto, na 6.390 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,18 posto, na 8.285 bodova, a pariški CAC 0,34 posto, na 4.015 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

s&p 500, dow jones, svjetsa tržišta, fed, nasdaq