Mojbiz

NAJAVA: Wolfgang Schäuble: ECB signalizirala da će podići kamatne stope u eurozoni

''Niske su kamate prije svega izraz nesigurnosti na tržištima obveznica. To ne može trajati vječno.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble konstatirao je u petak u novinskom intervjuu da je Europska središnja banka (ECB) signalizirala da će podići kamatne stope u eurozoni čim se stanje u gospodarstvu poboljša.

"Niske su kamate prije svega izraz nesigurnosti na tržištima obveznica. To ne može trajati vječno - iako predstavlja olakšanje za državni proračun", kazao je
.

"Upravno vijeće potvrđuje da očekuje da će ključne kamatne stope ECB-a ostati na sadašnjim ili nižim razinama još neko vrijeme"

"Središnja banka je najavila da će ponovo podići kamate kada se stanje u gospodarstvu poboljša. To je dobro", naglasio je njemački ministar.

Guverner ECB-a Mario Draghi zapravo je početkom kolovoza, nakon sastanka o kamatnim stopama, kazao da će one još neko vrijeme ostati niske. ECB temelji tu smjernicu na prognozi da će inflacija ostati prigušena, a rast slab.

"Upravno vijeće potvrđuje da očekuje da će ključne kamatne stope ECB-a ostati na sadašnjim ili nižim razinama još neko vrijeme", kazao je Draghi nakon ECB-ovog sastanaka, održanog 1. kolovoza.

Neki ekonomisti smatraju ipak da je izostanak rasprave među članovima vijeća ECB-a o snižavanju kamata u suprotnosti s prethodnim sastankom i da bi se mogao protumačiti kao signal umjerene spremnosti da se podignu kamatne stope.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

OBVEZNICE, KAMATE, Wolfgang Schäuble, ECB, MARIO DRAGHI