Hrvatska

KURIKULUM: Željko Jovanović ipak izbacuje gay teme iz osnovnoškolskog zdravstvenog odgoja?

Povučena je sporna literatura, uglavnom publikacije CESI-ja i Iskoraka.

Piše: PolitikaPlus/Večernji list

Iz novog program zdravstvenog odgoja, odnosno njegova četvrtog modula o spolnosti, povučena je sporna literatura, uglavnom publikacije CESI-ja i Iskoraka. Osim toga, pojedine teme, primjerice pornografija i homoseksualnost, prebačene su u više razrede osnovne, odnosno u srednju školu.

O transrodnosti, temi koja je također izazivala žestoke polemike, učit će tek maturanti. To je za Večernji list kazala prof. dr. Marina Kuzman, članica Povjerenstva za izradu programa zdravstvenog odgoja.

– Djeci se pružaju sve potrebne i objektivne informacije, puno se govori o rizicima preranog stupanja u spolne odnose, ističe se odgovornost u donošenju jedne takve odluke, podučava ih se o odnosima među spolovima općenito, upoznaje s tim kako se zaštititi i odgovorno ponašati. Zanimljivo je da su neke teme, primjerice o spolno prenosivim infekcijama, obrađene i u dijelu programa “Živjeti zdravo”, ali su tamo prošle nezapaženo, dok su u dijelu o spolnosti izazivale buru – komentira prof. Kuzman. Dodaje također da se o rodnosti u osnovnoj i nižim razredima srednje škole govori samo kao o ulozi u društvu, a da se o situaciji kad pojedinci nisu zadovoljni svojim spolom, odnosno kad se muškarac osjeća kao žena ili obrnuto, razgovara tek u završnom razredu srednje škole.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

spolni odgoj, zdravstveni odgoj, željko jovanović, Marina Kuzman