Hrvatska

NEZADOVOLJNI: GROZD: Jovanoviću, ni novi spolni odgoj nije dobar, idemo na Ustavni sud!

'Autori nemaju iskustva s odgojnim komponentama!'

Piše: PolitikaPlus/Večernji list

Promjenama u zdravstvenom odgoju, odnosno prebacivanjem pojedinih tema, kao homoseksualnost ili transrodnost, iz osnovne u srednju škole, nisu zadovoljni kritičari programa, ali ni oni koji su ga do sada jasno podržavali, piše Večernji list.

Autori koji su izradili program zdravstvenog odgoja nemaju iskustva s odgojnim komponentama. Svi programi koje su oni radili do sada bili su tehnicistički

Stoga, ako je suditi po prvim reakcijama zainteresiranih strana, ministra obrazovanja Željka Jovanovića i njegove suradnike čekat će opet burna rasprava o tome kakav zdravstveni program treba učenicima, a vjerojatno i pokušaji njegova ponovnog izbacivanja iz učionica.

- Autori koji su izradili program zdravstvenog odgoja nemaju iskustva s odgojnim komponentama. Svi programi koje su oni radili do sada bili su tehnicistički, nisu uključivali odgojnu komponentu, odnosno ključne vrijednosti u formiranju mladog čovjeka. Prema tome ne možemo od njih očekivati dobar program koliko god ga prepravljali - komentirao je Ladislav Ilčić, dopredsjednik udruge Glas roditelja za djecu (Grozd).

On tvrdi da je loša ideja da se objedine različita stajališta i napravi zajednički program koji će biti prihvatljiv svima.

- To je pogrešno, to bi i njima trebalo biti jasno jer se to ne uspijeva realizirati već desetak godina. Predlažem da se naprave dva različita programa pa da roditelji izaberu što će njihovo dijete raditi. To je jedino moguće i logično rješenje - tvrdi Ilčić.

Ostatak pročitajte OVDJE.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zdravstveni odgoj, obrazovanje, spolni odgoj