IT

TELEKOMUNIKACIJE: Slovenci raspravljaju treba li prije privatizacije Telekoma izdvojiti infrastrukturu

Prenijeti je na novo poduzeće kako bi se njome pod istim uvjetima mogli koristiti svi operateri.

Piše: PolitikaPlus

Slovenski ministar za infrastrukturu Samo Omerzel izjavio je u četvrtak da bi slovenska vlada trebala odlučiti što napraviti s telekomunikacijskom infrastrukturom koja je od ključne važnosti za državu, komentirajući zahtjeve da se ona iz Telekoma Slovenije prije njegove privatizacije izdvoji.

Izdvojiti infrastrukturu i prenijeti je na novo poduzeće kako bi se njome pod istim uvjetima mogli koristiti svi operateri.

Vlada i parlament uvrstili su Telekom Slovenije na listu 15 poduzeća namijenjenih privatizaciji, ali nije precizirano prodaje li se ono s telekomunikacijskom mrežom, odnosno infrastrukturom ili nju prije treba izdvojiti pa bi vlada o tom trebala ponovo odlučivati, rekao je Omerzel novinarima u četvrtak pred početak sjednice vlade.

Kako prenose slovenski mediji, ministarstvo obrazovanja upozorilo je slovensku vladu da bi iz Telekoma Slovenije prije privatizacije trebalo izdvojiti infrastrukturu i prenijeti je na novo poduzeće kako bi se njome pod istim uvjetima mogli koristiti svi operateri.

Ministar obrazovanja Jernej Pikalo izjavio je da Slovenija do 2020. godine mora svima omogućiti pristup brzom internetu kako bi se omogućio podjednak razvoj gradova i ruralnih područja.

Da bi se to postiglo, u infrastrukturu kojom sada upravlja Telekom Slovenije bilo bio potrebno investirati 450 milijuna eura, a kupac Telekoma Slovenije, koji bi eventualno došao do njegove mreže, ne bi imao komercijalni interes ulagati u šira područja jer su investicije u gradskim područjima zbog velikog broja korisnika isplativije, naglasio je Pikalo.

(Hina) xfl ybr

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TELEKOM SLOVENIJE, SLOVENIJA, TELEKOMUNIKACIJE, PRIVATIZACIJA, SAMO OMERZEL