Mojbiz

TJEDNI PREGLED: FOREX Dolar ojačao zbog rizika od eskalacije sirijske krize

Strahovanja od eskalacije sirijske krize podigle su protekloga tjedna dolarov indeks za 0,9 posto, na 82.078 bodova.

Piše: PolitikaPlus


„Sadašnja kombinacija averzije prema riziku zbog Sirije i očekivanja da bi Fed od idućega mjeseca mogao početi smanjivati monetarne poticaje sugerira da će tečaj dolara nastaviti jačati i idućega tjedna. Tjedan će biti miran, sve do petka kada će biti objavljeno izvješće o zaposlenosti u SAD-u, no tehnička slika tržišta i fundamenti ukazuju da je započelo novo razdoblje jačanja dolara“

Američki dolar dosegnuo je prošloga tjedna na svjetskim valutnim tržištima najvišu razinu u posljednja četiri tjedna prema košarici valuta, jer je mogućnost vojnog napada na Siriju smanjila sklonost ulagača prema riziku.

Pritom je tečaj eura prošloga tjedna potonuo 1,2 posto, na 1,3220 dolara, a tijekom tjedna zaronio je i na najnižu razinu u zadnjih pet tjedna od 1,3172 dolara.


U odnosu na japansku valutu, cijena eura pala je 1,7 posto, na 129,75 jena.

I dolar je oslabio prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj skliznuo 0,6 posto, na 98,15 jena.

Strahovanja od eskalacije sirijske krize podigle su protekloga tjedna dolarov indeks za 0,9 posto, na 82.078 bodova. Nakon pada u prethodna dva mjeseca, u kolovozu je taj indeks ojačao 0,8 posto, ostvarivši najveći dobitak od svibnja.

SAD je prošloga tjedna jasno poručio da će kazniti sirijskog predsjednika Bašara al-Asada zbog 'brutalnog i flagrantnog' napada kemijskim oružjem. Uz to, nakon što je objavljeno da je američko gospodarstvo u drugom tromjesečju poraslo 2,5 posto, više nego što se očekivalo i više nego što je pokazala prva procjena, sve je više analitičara koji smatraju da će Fed smanjiti poticajne monetarne mjere već u rujnu.

„Sadašnja kombinacija averzije prema riziku zbog Sirije i očekivanja da bi Fed od idućega mjeseca mogao početi smanjivati monetarne poticaje sugerira da će tečaj dolara nastaviti jačati i idućega tjedna. Tjedan će biti miran, sve do petka kada će biti objavljeno izvješće o zaposlenosti u SAD-u, no tehnička slika tržišta i fundamenti ukazuju da je započelo novo razdoblje jačanja dolara“, kaže Camilla Sutton, analitičarka u Scotiabank.

Euro se, pak, našao pod pritiskom nakon što je Eurostat izvijestio da je u kolovozu inflacija u eurozoni skliznula na 1,3 posto, s 1,6 posto mjesec dana prije, što pokazuje da labava monetarna politika Europske središnje banke nije potaknula rast cijena te da ima prostora za nastavak takve politike.

S druge strane, stopa nezaposlenosti u eurozoni zadržala se u srpnju na visokih 12,1 posto, što pokazuje da se gospodarstvo ne oporavlja dovoljno brzo da bi se nezaposlenost smanjila.

Ulagači će, smatraju analitičari, biti oprezni s kupovinom eura pred redovno mjesečno zasjedanje ECB-a idućega tjedna. Njezini dužnosnici vjerojatno će ponoviti svoja obećanja da će kamatne stope ostati rekordno niske još neko vrijeme, s obzirom na slab rast gospodarstva u početnoj fazi oporavka.

"Nezaposlenost u eurozoni pokazuje da je realno gospodarstvo u teškom stanju i naglašava kako ECB mora zadržati vrlo popustljivu monetarnu politiku u godinama koje dolaze", kaže David Brown, ekonomist u tvrtki New View Economics.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TEČAJ EURA, EURO, DOLAR