A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hnk-zagreb-105.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ministarstvo predložilo dva kandidata za v.d. intendanta HNK Zagreb | Politika+
Kultura

ČEKA SE GRAD: Ministarstvo predložilo dva kandidata za v.d. intendanta HNK Zagreb

"Grad na to može odgovoriti i svojim prijedlogom o mogućim kandidatima, što također još nije učinio", kazala je Hini glasnogovornica Ministarstva kulture Nataša Petrinjak.

Piše: PolitikaPlus
Zakonski je nemoguće vršiteljem dužnosti intendanta imenovati dosadašnju intendanticu Lederer. Njoj je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić u petak, 30. kolovoza uputila Odluku o isteku Ugovora o radu i prateće pismo zahvale na dosadašnjem radu. Tom Odlukom utvrđuje se da između poslodavca, HNK u Zagrebu, i zaposlenice Ane Lederer prestaje Ugovor o radu na određeno vrijeme istekom vremena na koje je sklopljen, s danom 2. rujna 2013.

Ministarstvo kulture predložilo je dva kandidata za mogućeg vršitelja dužnosti intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, te Gradu Zagrebu uputilo novi pismeni zahtjev za očitovanjem o tom prijedlogu, na koji odgovor očekuje sutra, doznaje Hina iz Ministarstva.

Riječ je o posljednjem u nizu upita za očitovanjem, upućenom nakon što je Ministarstvo višekratno posezalo za raznim, pismenim i usmenim oblicima komunikacije koji su uobičajeni sastavni dio pregovaračkog procesa, kako bi se Ministarstvo i Grad usuglasili oko zajedničkog prijedloga za privremenog vršitelja dužnosti intendanta zagrebačke nacionalne kazališne kuće i time izbjegli mogući pravni vakuum, ističu iz Ministarstva.

"Grad na to može odgovoriti i svojim prijedlogom o mogućim kandidatima, što također još nije učinio", kazala je Hini glasnogovornica Ministarstva kulture Nataša Petrinjak.

Iz Ministarstva također upozoravaju na niz netočnih i nepreciznih tumačenja pravne situacije u vezi izbora vršitelja dužnosti intendanta zagrebačkog HNK koja su se posljednjih dana pojavila u medijima.

Članak 25. temeljnog Kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama propisuje da se za zasnivanje radnog odnosa za sve poslove u javnim službama raspisuje javni natječaj. Budući da se za imenovanje vršitelja dužnosti u HNK ne provodi javni natječaj (prema Zakonu o kazalištu i Statutu HNK), već ga imenuje Vlada, pravno slijedi da vršitelj dužnosti može biti izabran jedino iz redova zaposlenika, a dosadašnja intendantica Ana Lederer - kojoj je 1. rujna istekao Ugovor o radu - to više nije.

Prema tome, zakonski je nemoguće vršiteljem dužnosti intendanta imenovati dosadašnju intendanticu Lederer. Njoj je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić u petak, 30. kolovoza uputila Odluku o isteku Ugovora o radu i prateće pismo zahvale na dosadašnjem radu. Tom Odlukom utvrđuje se da između poslodavca, HNK u Zagrebu, i zaposlenice Ane Lederer prestaje Ugovor o radu na određeno vrijeme istekom vremena na koje je sklopljen, s danom 2. rujna 2013.

Iz Ministarstva ističu i kako su neosnovane tvrdnje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da će uskratiti financiranje HNK. "To je protivno zakonima i statutima", upozorila je Petrinjak.

Naime, temeljem saborskog Akta o osnivanju, prema kojemu je HNK u Zagrebu upisan u sudski registar kod Trgovačkog suda u Zagrebu 3. veljače 1992. godine, suosnivači kazališta su RH s udjelom od 51 posto i Grad Zagreb s udjelom od 49 posto, koji sva međusobna prava i obaveze u vezi osiguranja sredstava i svih ostalih pitanja vezanih uz rad Kazališta uređuju ugovorom.

"Ako se ne zaključi ugovor, kako propisuje članak 18. Zakona o kazalištu, osnivači su dužni osigurati privremeno financiranje najmanje u visini sredstava osiguranih u prethodnoj godini", pojašnjavaju iz Ministarstva.

Slijedom navedenoga, Ministarstvo je danas ponovno uputilo pismeni zahtjev Gradu za očitovanjem, na koje pismeni odgovor očekuje sutra, 3. rujna, kako bi se do sjednice Vlade 5. rujna usuglasili oko zajedničkog prijedloga o imenovanju nove privremene čelne osobe HNK u Zagrebu. U suprotnome, upozoravaju, doći će do pravnog vakuuma koji će potrajati do zasjedanja Sabora i izglasavanja novog zakona.

U Ministarstvu nisu htjeli izlaziti s imenima kandidata jer smatraju da bi se time stvarao nepotrebni pritisak na njih prije nego što je išta postalo službeno.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ana lederer, ministarstvo kulture, hnk zagreb