IT

PREUZIMANJA: Vodafone prodao udio u Verizon Wirelessu za 130 milijardi dolara

Obje tvrtke su u različitim razdobljima pokušavale kupiti jedna drugu.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Američki Verizon Communications suglasio se u ponedjeljak platiti 130 milijardi dolara kako bi isplatio britanski Vodafone za njegovu američki tvrtku za bežičnu komunikaciju potpisujući tako treći po vrijednosti sporazum kojim okončava njihov 14-godišnji često neskladan brak.

"Tijekom posljednjih 13 godina, Verizon Wireless je bio glavni pogon naše poslovne strategije, a kroz partnerstvo s Vodafoneom smo od Verizon Wirelessa napravili prvog pružatelja bežične usluge u SAD-u"

Vodafone će prodati 45 posto udjela u Verizonu Wirelessu za 58,9 milijardi dolara u gotovini, 60,2 milijarde u dionicama Verizona i dodatnih 11 milijardi od manjih transakcija. Ugovor bi trebao biti spreman na potpisivanje u prvom kvartalu sljedeće godine.

Obje tvrtke su u različitim razdobljima pokušavale kupiti jedna drugu.

Izlazak Vodafonea iz zajedničkog poduzeća zatvara jedno ekspanzionističko poglavlje te tvrtke, jedne od najpoznatijih britanskih kompanija, koja je snažno rasla u posljednjih 20 godina putem niza vrlo agresivnih ugovora, raširivši se u više od 30 zemalja u Europi, Africi i Indiji.

"Tijekom posljednjih 13 godina, Verizon Wireless je bio glavni pogon naše poslovne strategije, a kroz partnerstvo s Vodafoneom smo od Verizon Wirelessa napravili prvog pružatelja bežične usluge u SAD-u", kazao je glavni direktor Verizona Lowell McAdams.

Ako regulatorna strana i dioničari prihvate sporazum, to neće puno značiti potrošačima, ali potvrđuje nastavak trenda objedinjavanja i kupnji kompanija na američkom tržištu bežičnih komunikacija.

Sporazum će biti treći po veličini na svijetu nakon Vodafoneovog preuzimanja njemačkog Mannesmanna 1999. za 203 milijarde dolara i AOL-ove kupovine Time Warnera za 181 milijardu dolara sljedeće godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VODAFONE, VERIZON