A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/chevrolet-2013-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Wall Street: Snažan rast prodaje automobila diže cijene dionica proizvođača | Politika+
Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Snažan rast prodaje automobila diže cijene dionica proizvođača

Zahvaljujući tome, cijena dionice Forda skočila je 3,5, a General Motorsa 5 posto, što je njihov najveći dnevni rast u ovoj godini.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi porasli drugi dan zaredom, a najveće su dobitnice bile dionice automobilskih kompanija nakon što je prodaja vozila u kolovozu zabilježila najveći rast od 2007. godine.

„Snažan rast prodaje vozila još je jedan solidan makroekonomski podatak koji može opravdati ovaj rast cijena dionica“

Dow Jones ojačao je 96 bodova, ili 0,65 posto, na 14.930 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,81 posto, na 1.653 boda, a Nasdaq indeks 1,01 posto, na 3.649 bodova.

Po dobitku je prednjačio automobilski sektor, nakon što je objavljeno da je u kolovozu u SAD-u prodaja vozila porasla za 17 posto, najviše od listopada 2007. godine, što upućuje na jačanje potrošnje Amerikanaca.

Zahvaljujući tome, cijena dionice Forda skočila je 3,5, a General Motorsa 5 posto, što je njihov najveći dnevni rast u ovoj godini.

„Snažan rast prodaje vozila još je jedan solidan makroekonomski podatak koji može opravdati ovaj rast cijena dionica“, kaže Ken Polcari, direktor u tvrtki O'Neil Securities. No, upozorava da prijeti rizik od eskalacije sirijske krize.

Predsjednik Barack Obama zatražio je od Kongresa odobrenje za vojni napad na Siriju kako bi se kaznio tamošnji predsjednik Bašar al-Asad zbog napada kemijskim oružjem na stanovništvo.

Polcari očekuje da će Kongres odobriti akciju „da ne bi osramotio predsjednika i državu“. Upozorava, također, da bi naznake ubrzanja rasta najvećeg svjetskog gospodarstva moglo navesti američku središnju banku na smanjenje poticajnih monetarnih mjera već u rujnu. Zbog toga očekuje kretanje S&P indeksa u uskom rasponu od 1.625 do 1.660 bodova do neke značajne vijesti koja bi mogla osjetnije pokrenuti tržište. A to bi, kaže, mogla biti intervencija u Siriji ili izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u kolovozu u SAD-u broj zaposlenih porastao za 180.000, više od 162.000 u srpnju, dok bi stopa nezaposlenosti mogla ostati nepromijenjena na 7,4 posto, najnižoj razini u četiri godine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,10 posto, na 6.474 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,19 posto, na 8.195 bodova, a pariški CAC 0,16 posto, na 3.980 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

s&p 500, dow jones, chevrolet, ford, wall street, nasdaq