IT

NAPREDNO: Europarlamentarka Ivana Maletić izdaje svoj virtualni informativni mjesečnik

Upozorava da će se zbog visine duga i deficita na RH od 2014. godine primjenjivati procedura prekomjernog deficita.

Piše: PolitikaPlus

Ured zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić izdao je već drugi broj Informativnog mjesečnika I'M, kojeg u virtualnom obliku možete razgledavati i čitati na nternetu. Na 38 stranica uređenih kao visokokvalitetna brošura, HDZ-ova europarlamentarka daje pregled onoga što se u prethodnom razdoblju događalo u Bruxellesu, ukazuje na trendove i predstojeća događanja.

Tako u ovom broju >> upozorava da će se zbog visine duga i deficita na Republiku Hrvatsku od 2014. godine primjenjivati procedura prekomjernog deficita. Europska komisija traži brze rezove koje treba provesti u roku od 6 mjeseci. Pametna Vlada, koja gleda unaprijed
, piše Maletić, pripremu radi ranije.

"Kako se kod nas upravlja proračunom? Porezi su sve veći, a prihodi sve manji; rashodi su se potpuno oteli kontroli, nema reformi niti mjera upravljanja rashodnom stranom proračuna," upozorava Maletić. O proceduri prekomjernog deficita i makroekonomskim pokazateljima na razini država članica te položaju Hrvatske, detaljnije možete pročitati u novom broju Informativnog mjesečnika.

"U mjesečniku je dan i pregled sredstava po područjima koja su dodijeljena Republici Hrvatskoj za 2013. godinu te za razdoblje 2014.-2020. Ukupno 13,5 milijardi eura izdvaja se za nas iz europskog proračuna. Hoćemo li iskoristiti šansu koju pruža donacija u visini jednog godišnjeg proračuna?"

Ured se pohvalio i da je započeo s "brojnim aktivnostima kako bi važne teme aktualizirali te Hrvatsku učinili uspješnom i aktivnom državom članicom.

"Organiziramo dvije konferencije, jednu 20. rujna na temu: 'Izazovi korištenja EU fondova u RH', a drugu 4. listopada na temu: 'Hrvatska – izvor pitke vode'. Hrvatske vode predstavit ćemo i u Europskom parlamentu 2. listopada. U svim županijama organizirat ćemo i posebne edukacije o mogućnostima korištenja EU fondova, pripremljene prema potrebama i specifičnostima svake od županija. Općinama, gradovima i županijama poslan je Upitnik za potrebe analiza i priprema ciljanih edukacija."

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivana maletić, europski parlament