Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijski ulagači oprezni, tečaj eura prema dolaru na najnižoj razini

Ulagači oprezni jer će danas poslijepodne biti objavljeno izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje bi moglo utjecati na odluku Feda o poticajnim mjerama.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


Azijski su ulagači oprezni jer će danas poslijepodne biti objavljeno izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje bi moglo utjecati na odluku američke središnje banke o poticajnim mjerama.

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, kao i jučer na Wall Streetu, dok je tečaj eura prema dolaru pao na najnižu razinu u sedam tjedana nakon poruke Europske središnje banke da će kamate još dulje vrijeme ostati niske.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 1 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Australiji pale između 0,1 i 0,3 posto.


Burzovni indeksi u Južnoj Koreji, Singapuru i Šangaju ojačali su između 0,1 i 0,3 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto.

Azijski su ulagači oprezni jer će danas poslijepodne biti objavljeno izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje bi moglo utjecati na odluku američke središnje banke o poticajnim mjerama.

Čelnici Feda, koji će zasjedati polovicom ovoga mjeseca, poručili su u niz navrata da bi programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, koji već dugo podržavaju rast cijena dionica, mogli smanjiti, ako se situacija u gospodarstvu, posebice na tržištu rada, poboljša.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u kolovozu broj zaposlenih porastao za 180.000, više od 162.000 u srpnju, dok bi stopa nezaposlenosti mogla ostati nepromijenjena na 7,4 posto, najnižoj razini u četiri godine.

Japanski Nikkei indeks jutros je najviše pao, 1,1 posto, jer su se ulagači odlučili na dobitonosnu prodaju, nakon snažnog rasta cijena dionica u prvom dijelu tjedna, posebice građevinskih kompanija, koje podržava nada da će Tokijo biti izabran za domaćina Olimpijskih igara 2020. godine.

Unatoč današnjem padu, Nikkei je od početka tjedna u plusu gotovo 4 posto.

A na valutnim se tržištima euro našao pod pritiskom, nakon što je jučer predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi poručio da će ključne kamatne stope u eurozoni ostati na niskim razinama dulje vrijeme.

Nakon što su čelnici ECB-a na redovitom sastanku zadržali kamate na rekordno niskih 0,5 posto, Draghi je na konferenciji za novinare poručio da je ECB spreman smanjiti kamate ili ubrizgati dodatnu likvidnost, ako to bude potrebno.
Premda je eurozona u drugom tromjesečju izašla iz dosad najduže recesije, ECB poručuje da će labavu monetarnu politiku voditi sve dok gospodarstvo ne bude čvrsto na putu oporavka, kažu analitičari.

I dok će se u eurozoni i dalje voditi labava monetarna politika, američki Fed mogao bi već u rujnu smanjiti poticajne mjere. Zbog toga je američka valuta ojačala.

Tečaj eura skliznuo je jutros na 1,3110 dolara, najnižu razinu u sedam tjedana, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3180 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena eura pala je, pak, s jučerašnjih 131,70 na 130,95 jena.

Dolar je, međutim, ojačao prema japanskoj valuti, pa se njegov tečaj, po prvi puta nakon šest tjedana, probio iznad razine od 100 jena.

Nakon što je jučer porasla više od 1 dolara, jutros se terminska cijena nafte na burzi u New Yorku stabilno kreće oko 108,35 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

jen, dolar, tečaj eura, nikkei, msci, forex, azijske burze, fed