A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/dario-lorencin-103.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Turizam obara rekorde, ministar više nego zadovoljan: 'Hrvatska je sama sebi reklama' | Politika+
Turizam

BROJKE JAKO DOBRE: Turizam obara rekorde, ministar više nego zadovoljan: 'Hrvatska je sama sebi reklama'

Došlo je najviše Njemaca, milijun i pol.

Piše: Ilijana Grgić

Više od 10 milijuna dolazaka  te 60,5 milijuna noćenja bilježi hrvatski turizam od siječnja do kolovoza ove godine. Tri udarna mjeseca, lipanj, srpanj i kolovoz donio je rast od 5% u dolascima i 2,5 % u noćenjima. No, što se tiče financijskih pokazatelja,  ministarstvo financija još uvijek nije obradilo podatke za srpanj i kolovoz.

 

U prvih osam mjeseci strani su turisti ostvarili porast od 6 posto u dolascima (9.131.905 dolazaka) i porast od 3,9 posto u noćenjima (55.062.134 noćenja). Porast u dolascima su ostvarili i domaći turisti s 0,2 posto (964.001 dolazaka). 

Ministar turizma Darko Lorencin,ističe kako je porast noćenja zabilježen u svim  županijama.- Hrvatska je svih ovih godina sama sebi reklama. Ljudi koji dolaze prenose dobre dojmove i to uglavnom s Jadrana, rekao je Lorencin,.

 

I dalje je najviše turista došlo iz Njemačke, čak više od 20 posto svih dolazaka i noćenja ostavrili su Nijemci.  Slijedi je Slovenija te Austrija, a u top deset ove godine je Mađarska, Velika Britanija i Francuska. Iako među TOP 10 iz Italije nam je stiglo manje turista i to - 0,7 posto u odnosu na 2012. koji su ostvarili i 3 posto manje noćenja .

 

-Ostvareni rezultati na emitivnim tržištima su ohrabrujući i vrlo pozitivni. Optimizam nam daju i tržišta poput Velike Britanije, Poljske, Slovačke, ali i skandinavska tržišta koja su odlično reagirala i na kojima su zabilježeni odlični rezultati. Navedena će tržišta i dalje biti u fokusu naše strategije s ciljem pozicioniranja Hrvatske kao turističke destinacije u koju se gosti rado vraćaju,  istaknuo je Lorencin .

 

Ove godine među top 10 nema Rusije. No ministar ističe kako su Rusi među prvih 13 sa 130 tisuća dolazaka i 1,25 milijuna dolazaka. Podaci sa tog tržišta pokazuju pad od gotovo 23 posto.

 

 

- Puno se priča o Rusima, no oni čine tek 1,26 posto tržišta, istaknuo je Lorencin, te dodao kako je uz mogućnost on –line aplikacije za vize, sve vize izdavane u roku od 5 dana, uglavnom se radilo o 2 do 4 dana, te da sličan princip rada imaju i ostale EU zemlje na Mediteranu, poput Italije i Španjolske.

 

- Taj je poremećaj jer su ove godine Rusi manje putovali, Rusija ima recesijsku godinu , smanjena je moć rublje, pojasnio je ministar.

 

- Hrvatska turistička zajednica već sutra nastavlja s organizacijom edukativnih radionica na području marketinga i razvoja proizvoda. Osim toga, uskoro ćemo krenuti u izradu novih kreativnih vizuala i rješenja koja bi u budućnosti trebali predstavljati hrvatski turizam. Već smo definirali nove modele udruženog oglašavanja te raspisali natječaj. To su sve koraci koje činimo već sada za pripremu 2014.turističke godine koja će također biti vrlo izazovna, istaknula je i direktorica Glavnog ureda HTZ-a Meri Mateši.

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

turizam, darko lorencin