Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Dobre vijesti iz Kine potaknule rast cijena dionica

Pozitivno je na tržište utjecala i odgoda glasovanja američkog Kongresa o napadu na Siriju.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle, jer su ulagače ohrabrili dobri makroekonomski podaci iz Kine, pa je sirijska kriza pala u drugi plan.

„Ovi podaci novi su dokaz da napori kineskih vlasti usmjereni na stabilizaciju gospodarstva daju rezultate i to je ohrabrilo ulagače“

Dow Jones ojačao je 140 bodova, ili 0,94 posto, na 15.063 boda, dok je S&P 500 porastao 1,0 posto, na 1.671 bod, a Nasdaq indeks 1,26 posto, na 3.706 bodova, najvišu razinu od rujna 2000. godine.

Pritom je S&P 500 indeks porastao peti dan zaredom, a na vrijednosti su dobile dionice u svih 10 sektora tog indeksa.

Ulagače su ponajviše ohrabrili dobri makroekonomski podaci iz Kine, koji ukazuju na stabilizaciju drugog po veličini svjetskog gospodarstva, nakon duljeg razdoblja usporavanja rasta.

Inflacija, koja je dugo predstavljala prijetnju za kinesko gospodarstvo, skliznula je u kolovozu s 2,7 na 2,6 posto na godišnjoj razini, dok je izvoz istodobno porastao 7,2 posto, više nego što se očekivalo.

„Ovi podaci novi su dokaz da napori kineskih vlasti usmjereni na stabilizaciju gospodarstva daju rezultate i to je ohrabrilo ulagače“, kaže Donald Selkin, strateg u tvrtki National Securities.

Kako je Kina najveći svjetski potrošač sirovina, porasle su i njihove cijene jer bi jačanje tamošnjeg gospodarstva moglo povećati potražnju za sirovinama.

Zahvaljujući tome, najveći je dobitnik, s rastom od 1,5 posto, jučer bio rudarski sektor. Pritom je cijena dionice U.S. Steela skočila 3,5, a Alcoe 2 posto.

Pozitivno je na tržište utjecala i odgoda glasovanja američkog Kongresa o prijedlogu predsjednika Baracka Obame o ograničenom vojnom napadu na Siriju kako bi se kaznio tamošnji predsjednik Bašar al-Asad zbog napada kemijskim oružjem na stanovništvo.

Rusija je jučer predložila da se sirijsko kemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu, a Obama je poručio da će taj prijedlog ozbiljno razmotriti.

Unatoč jučerašnjem snažnom rastu cijena dionica, ulagači su zbog sirijske krize i mogućnosti smanjenja poticajnih monetarnih mjera američkog Feda već ovoga mjeseca, ipak, na oprezu.

Na to ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 5,7 milijardi dionica, dok prosječni dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,25 milijardi.

Na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,25 posto, na 6.530 bodova, a pariški CAC 0,22 posto, na 4.040 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,01 posto, na 8.276 bodova.a

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MSCI, KINA, FOREX, AZIJSKE BURZE, NIKKEI