A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/lijecnici-104.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Od ulaska u EU emigriralo više od pet tisuća mađarskih liječnika | Politika+
Zdravlje

EGZODUS: Od ulaska u EU emigriralo više od pet tisuća mađarskih liječnika

Zarađuju svega 420 eura u prosjeku, što je pet puta manje nego u Njemačkoj ili Velikoj Britaniji.

Piše: PolitikaPlus

Od ulaska u Europsku uniju nekoliko tisuća liječnika specijalista napustilo je Mađarsku bježeći od niskih plaća i loših radnih uvjeta, a zbog gospodarske krize broj zahtjeva za iseljenjem povećava se te je u 2012., podneseno 1.600 zahtjeva za rad u inozemstvu.

Mladi mađarski liječnik zarađuje prosječno 140.000 forinti (420 eura) na mjesec, što je pet puta manje nego u Njemačkoj, Velikoj Britaniji ili skandinavskim zemljama

Mladi mađarski liječnik zarađuje prosječno 140.000 forinti (420 eura) na mjesec, što je pet puta manje nego u Njemačkoj, Velikoj Britaniji ili skandinavskim zemljama, ističe Emese Batizan, ravnateljica agencije A-Team Medical Recruitement.

Upravo u te države najviše emigriraju mađarski liječnici za koje Batizan kaže da su "traženi u inozemstvu jer su dobro educirani i dobri radnici".

Prema Organizaciji za suradnju i razvoj u Europi (OECD), izraženo u postotcima BDP-a, Mađarska za zdravstvo izdvaja upola manje od prosjeka u OECD-u.

Zbog malih plaća liječnici primaju mito, upozoravaju liječničke udruge.

"Sustav je preplavljen mitom i glavni liječnik neće nikada dopustiti mlađem da operira, jer ne želi izgubiti novac koji mu daruje pacijent", kaže Istvan Eger, predsjednik Udruge mađarskih liječnika (MOK).

Nema točnih podataka o broju liječnika koji su napustili zemlju. No u 2012. podneseno je 1.600 zahtjeva za izdavanjem potvrde koja je potrebna za rad u inozemstvu, a to je porast u odnosu na 1.400 zatraženih u 2011., prema podacima mađarske liječničke komore (OEP).

Više od dvije trećine tih zahtjeva podnijeli su liječnici mlađi od 40 godina.

"Od ulaska u EU prije devet godina, nekoliko tisuća specijaliziranih liječnika napustilo je Mađarsku. Procjenjuje se da je to oko 5.000 osoba", kaže Eger.

Liječnički egzodus porastao je s gospodarskom krizom 2008., jer od te godine broj liječnika koji napuštaju zemlju veći je od broja novodiplomiranih liječnika.

Eger ističe da korupcija neće prestati sve dok se "znatno ne povise ove smiješne plaće" i ne "uvedu drakonske kazne onima koji primaju mito".

Od lipnja je mađarska vlada uvela sustav stipendija koje dosežu do 100 i 150 posto plaće mladih liječnika. Stipendisti potpisuju ugovor kojim se obvezuju da neće nikada primiti mito.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

liječnici, eu, mađarska, zdravstvo