Hrvatska

SUKOB: Ogorčeni roditelji: Ministre Jovanoviću, može vas biti sram! MZOS: Roditelji nisu u pravu

Sporan je nasilni dječak, kao i njegov roditelj koji mu pomaže.

Piše: Vanja Deželić/Hina

Roditelji učenika petih razreda jedne zagrebačke osnovne škole su u otvorenom pismu najavili da svoju djecu neće slati u školu te zatražili njihovo premještanje u drugu školu, prozivajući mjerodavne institucije za nemoć u rješavanju slučaja problematičnog učenika koji, upozoravaju, sustavno maltretira učenike, nastavnike i roditelje.

Iz Ministarstva obrazovanja taj su njihov zahtjev danas ocijenili neopravdanim.

Roditelji druge djece još su u travnju počeli pisati nadležnim institucijama, tražeći da riješe problem te ističući da se boje za sigurnost svoje djece. U današnjem otvorenom pismu mjerodavnim institucijama i javnosti, koje su naslovili "Može vas sve skupa bit sram!", tvrde da sustav, osim niza sastanaka, nije učinio ništa kako bi riješio problem

Riječ je o dječaku koji je, po pisanju medija, ranije promijenio tri škole, a u četvrtu je upisan prošle godine, kada mu je dodijeljen osobni asistent u nastavi, što se nije pokazalo učinkovitim. Naime, roditelji drugih učenika zadnjih su dana u izjavama za medije upozoravali kako roditelji problematičnog učenika odbijaju pristup stručnog tima i psihološku obradu njihova djeteta, koju je zakonski nemoguće učiniti bez njihova pristanka. Osobni asistent u međuvremenu je suspendiran, jer su ga tužili za fizičko zlostavljanje djeteta, nakon što je, navodno, problematičnog učenika fizički spriječio u napadu na drugoga dječaka.

Roditelji druge djece još su u travnju počeli pisati nadležnim institucijama, tražeći da riješe problem te ističući da se boje za sigurnost svoje djece. U današnjem otvorenom pismu mjerodavnim institucijama i javnosti, koje su naslovili "Može vas sve skupa bit sram!", tvrde da sustav, osim niza sastanaka, nije učinio ništa kako bi riješio problem.

"Zahtijevamo da dužnosnici u nadležnim institucijama podijele otkaze svima koji su radili na predmetu Trstenjak, a potom i sami podnesu ostavke radi interesa djece i djelatnika te dobrobiti obrazovnog sustava. Već četiri godine intenzivno 'najveći' stručnjaci rade na iznalaženju rješenja i načina školovanja dotičnog učenika, koji za sve to vrijeme na sve moguće i nemoguće načine maltretira druge učenike, nastavnike i nas roditelje bez ijedne izrečene sankcije ili odgojne mjere", poručuju roditelji.

Ističu kako u zadnje četiri godine. a posebno u ovoj, sustav ništa nije uspio smisliti i smisleno zaključiti već je sav teret ostavljen na roditeljima, "da bespomoćno gledamo kako naša djeca svakodnevno doživljavaju gadosti". "Sve smo to trpili nadajući se ipak djelovanju sustava. Sad nam je dosta", stoji u pismu revoltiranih roditelja, koji traže da se njihovoj djeci odobri upis u drugu školu te najavljuju sudsku tužbu protiv nadležnih institucija.

Posebnom "pljuskom" smatraju ideju resornog ministarstva o dodjeli novog socijalnog pedagoga "radi edukacije i prevencije nasilja u školi". Ističu da nemaju ništa protiv školovanja problematičnog učenika, ali da "ni pod koju cijenu ne odustaju od zahtjeva sigurnog i kvalitetnog školovanja za svoju djecu".

U pismu, za nerad prozivaju i pravobraniteljicu za djecu Milu Jelavić, kojoj poručuju da se "vrati svom jedinom poslu pripreme godišnjih statističkih podataka za Sabor, jer njen Ured nije pokazao nikakvu inicijativu niti prijedlog za pomoć sve ove godine, posebno ne u zadnjoj godini kada se intenzivno održavaju sastanci svih institucija po tom predmetu".

Roditelje sve djece u osnovnim školama, kao i prosvjetne radnike, pozivaju da im pruže potporu.

Iz Ministarstva, pak, u priopćenju ocjenjuju da inzistiranje roditelja na ispisivanju njihove djece iz škole nije opravdano. Navode i isrcrpnu kronologiju svega što su poduzeli na tom predmetu, iz koje je vidljivo da su još u kolovozu 2012. primili zahtjev roditelja Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i šport za ispisom problematičnog učenika iz osnovne škole u koju je ranije bio upisan, te premještajem u drugu školu.

Iz Ministarstva, pak, u priopćenju ocjenjuju da inzistiranje roditelja na ispisivanju njihove djece iz škole nije opravdano. Navode i isrcrpnu kronologiju svega što su poduzeli na tom predmetu

Tvrde da ih je Gradski ured o tom zahjevu i problemima u školi izvijestio tek početkom rujna iste godine. Škola je zatim zatražila nastavu u kući za problematičnog učenika, no to nije odobreno jer nije bilo zakonskog uporišta.

Učenik je potom premješten u drugu školu, koju je, tvrdi Ministarstvo, "morao napustiti zbog pritiska učiteljice i roditelja drugih učenika, koji su bili pod utjecajem medija". Na kraju je premješten u posljednju školu, u pratnji asistenta, a Ministarstvo je odobrilo i zapošljavanje stručnjaka edukacijsko-rehabilitacijskog profila.

U priopćenju se ističe i da je školi dano 11 preporuka za postupanje, da su "školi i gradskom uredu pravovremeno ukazali na moguće probleme na početku nove školske godine" te da je Agencija za odgoj i obrazovanje u svom izvještaju navela da "tužbe i prijetnje tužbama od strane roditelja tog učenika dodatno otežavaju rad i položaj učitelja te stručnih suradnika".

Nakon niza sastanaka u različitim institucijama, otac problematičnog učenika zatražio je da se njegovo dijete školuje kod kuće, no utvrđeno je da za to nema zakonske osnove.

Kao posljednja mjera u priopćenju se navodi da je 6. rujna ove godine u Ministarstvu održan međusektorski sastanak s predstavnicima tog te ministarstava socijalne politike i mladih te zdravlja, na kojem je dogovoreno intenzivno uključivanje svih nadležnih ministarstava u rješavanje pitanja vezanih uz nastavak školovanja maloljetnika.

"S aspekta mjera koje je poduzelo Ministarstvo, smatramo kako inzistiranje roditelja na ispisivanju njihove djece iz škole nije opravdano. Očekujemo da će i druge institucije žurno poduzeti korake iz svoje nadležnosti", zaključuje se u priopćenju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mzos, željko jovanović, škola