A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/ljubljana-001.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Handelsblatt: ECB od Slovenije očekuje da zatraži financijsku pomoć | Politika+
Mojbiz

EUROZONA: Handelsblatt: ECB od Slovenije očekuje da zatraži financijsku pomoć

Rupe u bilancama slovenskih banaka razmatrat će ministri financija zemalja eurozone u petak u Vilniusu.

Piše: P/H

Europska središnja banka je navodno zainteresirana da Slovenija zatraži financijsku pomoć u okviru Europskog stabilizacijskog mehanizma, objavio je njemački poslovni list Handelsblatt.

Rupe u bilancama slovenskih banaka razmatrat će ministri financija zemalja eurozone u petak u Vilniusu.

O Sloveniji se već dugo spekulira kao o kandidatu za stranu financijsku pomoć zbog njenog problematičnog bankarskog sektora.

U ECB-u su odbili za Reuters prokomentirati vijest Handelsblatta, koji ne navodi na koji način je ECB izrazila svoju zainteresiranost za slovenski zahtjev za pomoć, kao ni ostale detalje. List pak navodi da će rupe u bilancama slovenskih banaka razmatrati ministri financija zemalja eurozone u petak u
Vilniusu, glavnom gradu Litve.

Slovenske državne banke guše loši krediti u ukupnom iznosu 7,5 milijardi eura, što je više od petine bruto domaćeg proizvoda. Tako visoka opterećenja povećavaju nagađanja da će Ljubljana sljedećih mjeseci zatražiti pomoć. Kako navodi Handelsblatt, šef Europske grupe Jeroen Dijsselbloem zatražio je od slovenskog ministra financija da svoje kolege iz eurozone obavijesti o stanju banaka u njegovoj zemlji. Motiv za taj zahtjev je navodno korak koji je u petak poduzela Ljubljana, kada je objavila likvidaciju dvije male banke Faktor banke i Probanke.

Slovenska privreda je još 2007. godine imala najveći rast u zoni eura. Zbog visoke ovisnosti od izvoza pretrpjela je veliki utjecaj globalne krize, pa je zemlja sada u recesiji koju produbljuje bankarska kriza.

Vlada zemlje je prošlog mjeseca navela da će poslije stres testova izvući iz domaćih banaka loše kredite i osigurati im novi kapital. Tri najveće slovenske banke NLB, Nova KBM i Abanka Vipa proteklih mjeseci su najavljivale da će im za ovu godinu biti potrebno ukupno milijardu eura.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Jeroen Dijsselbloem, nlb, ecb, slovenija