Hrvatska

JAVNO MNIJENJE: ANKETA Ćirilica ujedinila birače HDZ-a i Kukuriku koalicije: Ne želimo je u Vukovaru!

Čak 72,6 posto ispitanih građana protivi se dvojezičnim pločama u Vukovaru.

Piše: Vanja Deželić/NOVA TV

Dnevnik Nove TV naručio je istraživanje o dvojezičnosti u Vukovaru, a provela ga je 12. i 13. rujna agencija Ipsos Puls na šest stotina punoljetnih osoba, koje su pokazuje da Hrvati još nisu spremni za ćirilicu u Vukovaru.

Velika većina građana, ili njih 72,6 posto, ne podržava postavljanje 30 dvojezičnih ploča na državne institucije u Vukovaru, a njih 22,4 posto podržava potez Vlade. Tu je i pet posto građana koji ne znaju kako bi se opredijelili.

Očekivano, 91 posto HDZ-ovih birača ne podržava postavljanje dvojezičnih ploča, ali iznenađuje što većina birača Kukuriku koalicije nije za ćirilicu. Njih 52 posto je protiv uvođenja dvojezičnosti

Očekivano, 91 posto HDZ-ovih birača ne podržava postavljanje dvojezičnih ploča, ali iznenađuje što većina birača Kukuriku koalicije nije za ćirilicu. Njih 52 posto je protiv uvođenja dvojezičnosti.

Postavljeno je i pitanje "Primjenjivati ustavni zakon ili pak izuzeti Vukovar iz njegove primjene?". Za većinu građana Vukovar treba trajno izuzeti iz tog zakona. Tako misli 39,1 posto birača. Zakon treba odgoditi u Vukovaru na još neko vrijeme, tako misli 37,5 posto birača, a da se zakon treba primjenjivati misli 19 posto građana.

Kukuriku birači podijeljeni su, ali njih 41 posto misli da zakone treba jednako primjenjivati dok njih 38 posto misli da s postavljanjem ploča treba pričekati. Kod HDZ-a je jasnije, njih 53 posto je protiv dvojezičnih ploča, a 43 posto misli da treba pričekati.

U Vukovaru većina birača misli da se ustavni zakon ne treba primjenjivati. Tako misli 47,5 posto birača. Da se zakon djelomično treba provoditi, misli njih 30 posto. Točnije, misle da se ploče trebaju postaviti samo na državne institucije. Da se zakon treba u potpunosti primjenjivati, misli 18,7 posto birača. Ne zna 3,7 posto njih.

Kukuriku birači su i po ovoj temi podijeljeni u tri tabora. Njih 34 posto misli da zakon u Vukovaru treba primijeniti, 33 posto misli da se ploče trebaju postaviti samo na državne institucije, a 30 posto da ga se ne treba provoditi. Dvije trećine HDZ-ovih birača misle da se zakon u Vukovaru uopće ne treba primjenjivati.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kukuriku, hdz, anketa, ćirilica, vukovar