Hrvatska

RAT U SIRIJI: Peking zadovoljan dogovorom SAD-a i Rusije o Siriji

Damask ima tjedan dana da preda popis kemijskog oružja koji posjeduje.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Kina je zadovoljna dogovorom o sirijskom kemijskom oružju koji su postigle Sjedinjene Države i Rusija, rekao je u nedjelju kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi u prigodi susreta s francuskim kolegom Laurentom Fabiusom u Pekingu.

Damask ima tjedan dana da preda popis kemijskog oružja koji posjeduje.

"Kina je zadovoljna okvirnim dogovorom SAD-a i Rusije", rekao je kineski ministar vanjskih poslova, dodavši da će taj dogovor "smanjiti napetosti u Siriji". Taj dogovor "omogućuje da se stvore mogućnosti za rješavanje sirijskog pitanja mirnim putem", dodao je.

Već više od dvije godine Kina se, zajedno s Moskvom, odlučno protivi pozivima međunarodne zajednice da se izvrši jači pritisak na režim Bašara al-Asada, koristeći se vetom u UN-ovu Vijeću sigurnosti. Fabius koji je u nedjelju ujutro doputovao u Peking, podsjetio je pak da rusko-američki dogovor o uništenju sirijskog kemijskog arsenala znači "velik pomak".

Po dogovoru Rusije i SAD-a Damask ima tjedan dana da preda popis kemijskog oružja koji režim posjeduje. Cilj dogovora je da se to oružje ukloni do sredine 2014. Dogovor predviđa i donošenje UN-ove rezolucije koja će otvoriti put primjeni sankcija ne bude li sirijski režim poštovao svoje obveze.

No "Francuska će prije donošenja stajališta (o dogovoru) uzeti u obzir izvješće UN-ovih inspektora o pokolju u Damasku objavljeno u ponedjeljak", istaknuo je francuski ministar u priopćenju objavljenom u subotu.

Fabius, njegov američki kolega John Kerry i britanski William Hague trebaju se u ponedjeljak sastati u Parizu kako bi razgovarali o potankostima rusko-američkog dogovora i o uvjetima njegove provedbe. Francuski ministar će usto u utorak posjetiti Moskvu gdje će se sastati s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SIRIJA, KEMIJSKO ORUŽJE, LAURENT FABIUS, RAT U SIRIJI, SERGEJ LAVROV