Hrvatska

JAVNA RASPRAVA: Osnovna škola trajat će devet godina, ukida se studiranje za osobne potrebe

Strategija je prvi put temeljena na cjeloživotnom obrazovanju.

Piše: Ilijana Grgić

Javna rasprava o Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije, započela je današnjim predstavljanjem u Banskim dvorima i trajat će do 15. studenog. Na strategiji, koja bi trebala rezultirati boljim obrazovnim sustavom, radilo je 130 stručnjaka.

 

- Ova strategija za nas je jako važna stvar. Ulaganje u znanost i obrazovanje naš je prioritet. Ovo što sam ja vidio dijeluje mi ozbiljno, koncizno i provedivo, rekao je premijer Zoran Milanović.

 

 

Strategiju ju predstavio predsjednik Nacionalnog operativnog tijela Neven Budak.

 

- Strategija je prvi puta temeljena na cijeloživotnom obrazovanju. Neki od ciljeva su kvalitetno obrazovanje svima pod jednakim uvjetima jer je to jedini način za postizanje jednakosti u društvu. Jedan od ciljeva odnosi se na znanost koja doprinosi boljitku društva. Moramo imati koristi od znanosti koju financiramo, kaže Budak.

 

- Škola mora razvijati temeljne kompetencije za cijeloživotno učenje. Kurikularna reforma predviđa da se od učenika ne traži samo 'bubanje' informacija već da se u školi formira kritičko mišljenje, kreativnost, odgovornost....

 

 

 

Najavljene su i nove metode ocjenjivanja prema kojima o ocjenama učenika neće odlučivati samo profesori. Osnovna će se škola produljiti na devet godina, navodi se u strategiji.- Predlažemo da se u školu kreće 6 mjeseci ranije, odnosno sva djeca koja će do 01. rujna te godine imati 6 godina, te da osnovnoškolsko obrazovanje traje 9 godina. S tim da bi razredna nastva bila prvih pet godina a predmetna četiri godine, rekao je Budak i dodao kako je strategijom predloženo licenciranje nastavnika koji to ne mogu biti ako su se prestali obrazovati izlaskom s fakulteta.

 

Devetogodišnje obrazovanje u praksi moglo zaživjeti 2018. godine.

 

Budak je istaknuo kako je Bolonjski proces studiranja uveden na brzinu te nije donio željene rezultate pa su potrebne dodatne prilagodbe.

 

- Predlažemo da se na visoka učilišta uvede sistematizacija radnih mjesta tako da je napredovanje moguće samo ako se neko mjesto isprazni.

 

 

Strategijom se želi unaprijediti studentski standard. Subvencioniramo prehranu svima iako to nekima nije potrebno te bi taj novac trebalo preusmjeriti u subvencioniranje troškova smještaja, kaže Budak te dodaje kako strategija ne predviđa studiranja  'za osobne potrebe' na javnim ustanovama.

 

- Promjene koje se predviđaju ovom strategijom ne mogu biti brze, zaključio je Budak.

 


 

Ministar Jovanović istaknuo je kako je državni proračun samo jedan način ulaganja u znanost te kako se isto očekuje od gospodarskih subjekata.