Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijski ulagači oprezni nakon što je splasnula euforija, dolar stabilan

''Kao da ste trebali dobiti injekciju, ali ste odustali od toga jer boli.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„Ta je odluka dobra za globalno gospodarstvo u kratkom roku. No, to je kao da ste trebali dobiti injekciju, ali ste odustali od toga jer boli. Je li to bila ispravna odluka, ostaje da se vidi“

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, dok se tečaj dolara stabilizirao, nakon jučerašnjeg oštrog pada potaknutog odlukom Feda da neće smanjivati poticajne monetarne mjere.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Singapuru oslabile oko 0,5 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer. Ostane li tako, u cijelom ovom tjednu taj bi indeks zabilježio rast od 3,3 posto, što bi bio njegov najveći tjedni skok u više od godinu dana.

„Bio je ovo vrlo dobra tjedan za tržišta. Prvo je Lawrence Summers odustao od kandidature za predsjednika Feda, a potom je središnja američka banka odlučila zadržati labavu monetarnu politiku, što je ojačalo sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama“, kaže Stefan Worrall, direktor u banci Credit Suisse.

Nakon jučerašnjeg snažnog rasta cijena dionica, na azijskim burzama trgovanje jutros protječe mirno jer se na nekim tržištima, među ostalim u Kini, zbog praznika ne radi.

Uz to, ulagači procjenjuju novonastalu situaciju, nakon euforije od prethodnoga dana, kada je Fed odlučio da programi kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedni 85 milijardi dolara mjesečno, ostaju nepromijenjeni sve dok se situacija u američkom gospodarstvu dodatno ne poboljša.

„Ta je odluka dobra za globalno gospodarstvo u kratkom roku. No, to je kao da ste trebali dobiti injekciju, ali ste odustali od toga jer boli. Je li to bila ispravna odluka, ostaje da se vidi“, kaže Arihiro Nagata, direktor u Sumitomo Mitsui Banking Corp.

A na valutnim se tržištima dolar stabilizirao nakon što je jučer njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najznačajnijih svjetskih valuta, pao na najnižu razinu u sedam mjeseci – 80,06 bodova. Jutros je, pak, ojačao na 80,35 bodova.

„Očekujemo da će se dolar brzo oporaviti u odnosu na valute koje nose niske prinose jer će Fed, ipak, prije početi smanjivati poticaje nego druge središnje banke u svijetu“, navode analitičari BNP Paribasa u bilješci klijentima.

Zahvaljujući tome, jutros je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 98,30 na 99,30 jena.

Cijena eura u odnosu na američku valutu blago je skliznula na 1,3535 dolara, nakon što je jučer dosegnula 1,3568 dolara, najvišu razinu u sedam i pol mjeseci.

U odnosu, pak, na japansku valutu, tečaj eura porastao je s jučerašnjih 133 na 134,40 jena.

Nakon što je jučer pala za 1,6 dolara, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila daljnjih 30-ak centi, na 106,10 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

LAWRENCE SUMMERS, FED, NIKKEI, MSCI, AZIJSKE BURZE