Zagreb

CINIZAM: Ministarstvo odgovara: Bjeliš se sam isključio iz organizacijskog odbora

''Ne postoji kategorija člana odbora sa zamrznutim članstvom.''

FOTO: Aleksa Bjeliš
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) danas je odgovorilo na zahtjev Senata Sveučilišta u Zagrebu da se rektora Aleksu Bjeliša uključi u Organizacijski odbor Europskih sveučilišnih igara (ESI) istaknuvši da se rektor Bjeliš sam isključio kada je zatražio privremeno zamrzavanje svoga članstva u Organizacijskom odboru.

"Kako ne postoji kategorija 'člana odbora sa zamrznutim članstvom', prava je istina da se rektor Bjeliš sam isključio iz Organizacijskog odbora"

Ministarstvo u odgovoru na zahtjev Senata i njegovu ocjenu da je isključivanje rektora Bjeliša "krajnje nekorektno" ističe da "MZOS i ministar osobno od prvoga dana smatraju kako je uloga Sveučilišta u Zagrebu od velikog značaja za organizaciju te manifestacije" te da su rektoru Bjelišu, želi li se priključiti projektu, "vrata uvijek otvorena".

Ministarstvo napominje da je predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza Zrinko Čustonja 12. lipnja rektoru Bjelišu uputio dopis sa zamolbom da kao rektor Sveučilišta u Zagrebu prihvati članstvo u Organizacijskom odboru 3. europskih sveučilišnih igara (ESI) koje će se održati 2016. godine u Zagrebu i Rijeci.

Bjeliš je na dopis odgovorio 11. srpnja i istaknuo, navodi MZOS, kako poziv smatra "velikom čašću i obvezom te da isti sa zadovoljstvom prihvaća", no u isto vrijeme zatražio je da se njegovo članstvo u Odboru "privremeno zamrzne dok god je na snazi Odluka Vlade RH o sanaciji Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu" te da se s tim prijedlogom upozna počasnog predsjednika, predsjednika i druge članove Organizacijskog odbora prilikom njegova konstituiranja.

Ministarstvo očito nije prihvatilo Bjelišovo traženje da mu članstvo u Odboru bude privremeno zamrznuto, iskoristivši to kao objašnjenje zašto ga se u potpunosti izostavilo.

"Kako ne postoji kategorija 'člana odbora sa zamrznutim članstvom', prava je istina da se rektor Bjeliš sam isključio iz Organizacijskog odbora", ističe MZOS u odgovoru na zahtjev Senata, "Stoga nas čudi ocjena Senata Sveučilišta u Zagrebu da se u organizaciji 3. europskih sveučilišnih igara 'zaobišlo rektora zagrebačkog sveučilišta koje je ključan partner u organizaciji Igara'. Europske sveučilišne igre bez daljnjega su iznimno važan projekt kako za Republiku Hrvatsku, gradove Zagreb i Rijeku, tako i za pripadajuća sveučilišta i sve njihove subjekte.''

Senat Sveučilišta u Zagrebu uputio je u ponedjeljak zahtjev MZOS-u da se rektor Bjeliš uključi u Organizacijski odbor ESI i ocijenio njegovo izostavljanje "krajnje nekorektnim". Senat je zatražio očitovanje Vlade na koji će se način riješiti pitanje utjecaja Sveučilišta u Zagrebu na resurse nužne za smještaj sudionika igara, a s obzirom na sanaciju SC-a u kojoj su Sveučilištu oduzeta osnivačka, vlasnička i upravljačka prava.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mzos, sveučilišne igre, aleksa bjeliš, željko jovanović