Tvrtke

SLOVENIJA: Završene pretrage o insajderskoj trgovini prilikom Agrokorovog preuzimanja Mercatora

Iz zadržavanja na policiji pušten je čelnik Nove Ljubljanske banke.

Piše: Hina/STA

Istražitelji slovenskog Nacionalnog istražnog ureda u petak navečer završili su s pretragama u vezi s navodnim zloupotrebama internih informacija, neslužbeno povezanih s dionicama Mercatora, a iz zadržavanja na policiji pušten je nekadašnji čelnik jedne banke, kazali su iz policije Slovenskoj tiskovnoj agenciji (STA).

Na osnovi insajderske  informacije skupina banaka navodno je  počela s kupovanjem dionica Mercatora po nižoj cijeni nego što je bila cijena preuzimanja.

NesLužbeno, riječ je o Janku Medji, nekadašnjem članu uprave Unicredit banke Slovenije, a sadašnjem prvom čovjeku Nove Ljubljanske banke.

Janko Medja je u izjavi za STA-a rekao da je njegovo povezivanje s nepravilnostima u slučaju Mercator bez svake osnove, ustvrdivši da nikome nije otkrivao cjenovno osjetljive informacije.

Medja je u vrijeme predzadnjeg pokušaja prodaje Mercatora, između 2011. i 2012., bio član uprave Unicredit banke, koja ima u vlasništvu 8,01 posto dionica Mercatora.

Istražitelji Nacionalnog istražnog ureda danas su na područjima policijskih uprava Ljubljane i Kranja obavili sedam kućnih pretresa tražeći dokaze zloupotrebe insajderske informacije koja je utjecala na cijenu dionica.

Nekadašnji predsjednik uprave Unicredit banke Slovenije France Arhar, sadašnji predsjednik Nadzornog odbora NLB-a, čiji su ured također pretražili kriminalisti, potvrdio je kako su predmet istrage poslovi Unicredita s dionicama Mercatora u vrijeme kada su on i Medja bili članovi uprave te banke. Pojasnio je da je banka dionice Mercatora svojedobno dobila na osnovi repo posla s Istrabenzom.

"Osumnjičena osoba je bila zaposlena u jednoj financijskog instituciji, koja spada u grupu banaka. Djelovala je u skupini osoba koje su pri obavljanju bankovnih i burzovnih djelatnosti na području Slovenije i susjednih država došle do informacija kako tvrtka iz susjedne države namjerava preuzeti slovensku tvrtku", kazao je voditelj istrage Robert Slodej. Po nesužbenim informacijama navedene tvrtke su Mercator i Agrokor.

Na osnovi te informacije, koja je mogla utjecati na cijenu dionica koje kotiraju na tržištu kapitala u Sloveniji, skupina banaka navodno je počela s kupovanjem dionica slovenske tvrtke po nižoj cijeni nego što je bila cijena preuzimanja, pojasnio je Slodej.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

janko medja, mercator, agrokor, insajderska trgovina, nlb