A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/franak-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Udruga Franak zadovoljna raspravom u Saboru oko izmjena ZPK-a | Politika+
Mojbiz

BANKE I KREDITI: Udruga Franak zadovoljna raspravom u Saboru oko izmjena ZPK-a

''Priznanje Hrvatske udruge banaka za krivicu banaka stiglo je ipak prekasno.''

Piše: PolitikaPlus


„Priznanje HUB-a da 'fiksne marže nisu postojale u trenutku sklapanja ugovora o kreditima' još je jedan dokaz da su banke manipulirale svim parametrima u izračunu kamatne stope."

Udruga Franak priopćila je danas da je zadovoljna raspravom koja je ovoga tjedna provedena u Hrvatskome saboru u sklopu prvog čitanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju (ZPK).

Iz Udruge također pozdravljaju napore ministra financija Slavka Linića da ustraje u obvezivanju banaka da u svim kreditima u kojima nisu ugovoreni parametri za određivanje veličine kamatne stope, ti parametri moraju biti određeni.

Priznanje Hrvatske udruge banaka (HUB) za krivicu banaka stiglo je ipak prekasno i s minimalnom ponudom, koju sada HUB pokušava ugurati u Prijedlog zakona nakon što je prepoznao konačnu odlučnost Vlade za rješavanje toga gorućeg problema, navodi se u priopćenju.

„Priznanje HUB-a da 'fiksne marže nisu postojale u trenutku sklapanja ugovora o kreditima' još je jedan dokaz da su banke manipulirale svim parametrima u izračunu kamatne stope. Nije i ne smije biti dozvoljeno da bankarska marža bude nepoznat podatak. Iz Prijedloga izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju itekako je jasno da se pojam fiksne marže odnosi na ugovorene marže u trenutku sklapanja ugovora. Cilj ZPK-a jest fiksirati fiksnu maržu na razinu kakva je bila u trenutku sklapanja ugovora o kreditu odnosno kakva je trebala biti da je ugovorena“, kaže se u priopćenju.

Također, prijedlog HUB-a o smanjenju kamata za 20 posto nije niti pravedan niti utemeljen, smatraju u Udruzi Franak, jer bi takvim smanjenjem svim građanima kamate bile jednake, a nisu svi građani u jednakim ugovornim uvjetima.

„Ukoliko ministar Linić ustraje na provođenju predloženih mjera ovog zakona i ostane dosljedan u provođenju svojih namjera, izmjene ovog zakona biti će jedna od najvećih stvari koju je ijedna vlast dosad učinila za građane Republike Hrvatske. Treba napomenuti da to nije nikakva humanitarna gesta, nego je to prisiljavanje banaka da konačno počnu primjenjivati odredbe Zakona o obveznim odnosima na koje su se oglušili kod sklapanja ugovora o kreditu u većini kredita koji su ugovoreni prije 1. siječnja 2010., zaključuje se u priopćenju Udruge Franak.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju, koji je trenutno u saborskoj proceduri, trebala bi se ograničiti samovolja banaka pri određivanju kamatnih stopa uvođenjem fiksnih marži i jasnih parametara za izračun kamatnih stopa na stambene i potrošačke kredite, te onemogućiti banke da jednostrano ukidaju dopuštena prekoračenja po tekućem računu.

Vlada predlaže i maksimalnu dopuštenu kamatnu stopu, koja na stambene kredite ne smije biti viša od prosječne kamatne stope na odobrene stambene kredite po valutama (euro, kuna, franak) uvećane za jednu trećinu, dok na ostale potrošačke kredite ne smije biti viša od prosječne kamatne stope uvećane za jednu polovinu. Ministar Linić je izračunao da bi time najviša kamata na stambene kredite bila oko pet posto, a na potrošačke nešto manja od 10 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

banke, krediti, udruga franak, hub, kamatne stope