A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/lijekovi-tablete-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Prošle godine u Hrvatskoj na lijekove potrošeno 5,074 milijarde kuna | Politika+
Zdravlje

SVE VIŠE I VIŠE: Prošle godine u Hrvatskoj na lijekove potrošeno 5,074 milijarde kuna

Ukupna potrošnja lijekova lani je iznosila 5,074 milijarde kuna, što je za 3,36 posto više nego godinu ranije.

Piše: PolitikaPlus
U prošloj su se godini najviše trošili lijekovi za kardiovaskularni sustav, zatim oni koji djeluju na živčani sustav, te lijekovi s učinkom na probavni sustav i mijenu tvari. Ako se gleda potrošnja u kunama, na prvom i drugom mjestu su opet lijekovi koji djeluju na kardiovaskularni i živčani sustav, a na trećem su lijekovi za zloćudne bolesti i imunomodulatori.

Ukupna potrošnja lijekova lani je iznosila 5,074 milijarde kuna, što je za 3,36 posto više nego godinu ranije, no prema veleprodajnim cijenama porasla je tek za minimalnih 0,13 posto, što je značajno manje od prosječnog povećanja u razdoblju od 2005. do 2011. godine, pokazuju podaci Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

U prošloj su se godini najviše trošili lijekovi za kardiovaskularni sustav, zatim oni koji djeluju na živčani sustav, te lijekovi s učinkom na probavni sustav i mijenu tvari. Ako se gleda potrošnja u kunama, na prvom i drugom mjestu su opet lijekovi koji djeluju na kardiovaskularni i živčani sustav, a na trećem su lijekovi za zloćudne bolesti i imunomodulatori.
HZZO smanjuje cijene lijekova

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ističe da unapređivanjem pravila za uvrštavanje na listu, kao i svakim novim referenciranjem i pregovorima s nositeljima odobrenja za stavljanje lijekova na listu, nastoje i uspijevaju smanjiti cijene lijekova.

"Preporukom o propisivanju najjeftinijeg lijeka na proračunskoj će se poziciji osloboditi sredstva kojima će se na listu moći uvrstiti novi inovativni lijekovi, za koje do sada nije bilo novaca. To su biološki lijekovi za autoimune bolesti ili najnoviji onkološki lijekovi koji su dostupni osiguranicima u najbogatijim zemljama svijeta", kažu u HZZO-u.

Time će svi sudionici u sustavu imati koristi - pacijenti jer će u slučaju potrebe imati pristup najnovijim lijekovima, liječnici koji imaju jasnu preporuku što propisivati, država koja pruža osiguranicima "više za manje", te farmaceutska industrija čiji inovativni lijekovi zbog nedostatka novca godinama čekaju uvrštenje na listu.

 

Doradit će se procedura propisivanja lijekova

U vezi odluke o propisivanju najjeftinijeg lijeka, koja je izazvala brojne reakcije, HZZO najavljuje da će se u idućih nekoliko mjeseci doraditi procedura propisivanja lijekova u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, zatim postupanje u slučaju nedostatka lijekova na tržištu, te mogućnost nadoplate većeg broja skupljih istovjetnih lijekova koji će biti na dopunskoj listi. Sve to s ciljem da osigurane osobe - pacijenti, ali i ljekarnici više ne bi imali problema, poručuju iz HZZO-a.

Po podacima HALMED-a u prošloj su godini najveću potrošnju u kunama prema veleprodajnim cijenama imali atorvastatin, drugi je pantoprazol, a treći lizinopril i diuretici, nakon čega slijede inzulin aspart, amoksicilin i inhibitor enzima, olanzapin itd.

Lijekovi između prvih 25 s najvećom potrošnjom koji su u 2012. ostvarili značajno smanjenje potrošnje od godišnjeg prosjeka u kunama su simvastatin, bevacizumab, te kombinacije paracetamola i psiholeptika.

U HALMED-ovu izvješću obrađeni su svi podaci iz ljekarni, bolničkih ljekarni i specijaliziranih prodavaonica lijekova na malo koji su dostavljeni do kraja lipnja, a čine 97,56 posto svih pravnih subjekata koji se bave prometom gotovih lijekova na malo na području Hrvatske.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zdravlje, hrvatska, lijekovi