Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Ulagači oprezni zbog zaoštrene rasprave demokrata i republikanaca oko proračuna

U fokus ulagača sada ulazi rasprava o proračunu SAD-a, koja će imati dva različita, ali povezana roka

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Nakon rasta cijena dionica tri tjedna zaredom, na Wall Streetu se ovoga tjedna očekuje opreznije trgovanje jer se u Washingtonu zaoštrava rasprava između demokrata i republikanaca oko proračuna i povećanja dozvoljene razine zaduživanja države.

„Prisjećajući se 2011. godine, republikanci bi mogli zaključiti da bi, ako ne dođe do dogovora o povećanju zaduživanja, oni mogli biti proglašeni krivcima u javnosti. Stoga će biti vrlo osjetljivi na javno mišljenje“

Dow Jones indeks prošloga je tjedna ojačao 0,6 posto, na 15.451 bod, dok je S&P 500 porastao 1,3 posto, na 1.709 bodova, a Nasdaq indeks 1,4 posto, na 3.774 boda.

Uspon cijena dionica potaknula je neočekivana odluka američke središnje banke da programi kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedni 85 milijardi dolara mjesečno, ostaju nepromijenjeni.

Kako se očekivalo smanjenje tih programa za 10 milijardi dolara mjesečno, odluka Feda izazvala je prošle srijede euforiju na tržištu, pa su Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli najviše razine u povijesti. No, oduševljenje ulagača kratko je trajalo, pa su u posljednja dva dana prošloga tjedna cijene dionica pale.

U fokus ulagača sada ulazi rasprava o proračunu SAD-a, koja će imati dva različita, ali povezana roka. Do kraja ovoga mjeseca trebao bi se postići dogovor o proračunu, dok bi se do polovice listopada trebala povećati razina dozvoljenog zaduživanja savezne vlade kako bi država mogla plaćati sve svoje obveze.

Do dogovora bi na tržištu mogla vladati nesigurnost, s obzirom da je do slične situacije došlo 2011. godine, kada se republikanci i demokrati nisu mogli u roku dogovoriti o razini zaduživanja, pa je SAD prvi puta u povijesti izgubio vrhunski, trostruki A kreditni rejting, što je izazvalo oštru korekciju cijena dionica.

„Prisjećajući se 2011. godine, republikanci bi mogli zaključiti da bi, ako ne dođe do dogovora o povećanju zaduživanja, oni mogli biti proglašeni krivcima u javnosti. Stoga će biti vrlo osjetljivi na javno mišljenje“, kaže Brian Jackobsen, strateg u Wells Fargo Funds Management.

Premda se očekuje oprezno trgovanje, jer su iznenađenja uvijek moguća, većina analitičara smatra da se neće ponoviti scenarij iz 2011. godine.

„Unatoč žučnoj retorici republikanaca i demokrata, vjerujem da će postići dogovor, a tada će tržište nastaviti rasti“, kaže Stephen Massocca, direktor u fondu Wedbush Equity Management.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

S&P 500, DOW JONES, WALL STREET, NASDAQ