Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijski ulagači oprezni osluškujući vijesti iz SAD-a, euro ispod 1,35$

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuter

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, premda je jučer na Wall Streetu prekinut petodnevni pad cijena dionica, jer ulagače zabrinjava pat pozicija u američkom Kongresu u raspravi o proračunu.

„Premda su vijesti s tržišta rada dovoljno pozitivne da bi ponešto potaknule cijene dionica, nužno je više podataka o jačanju oporavka američkog gospodarstva, kao i dogovor u Washingtonu“

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji, Australiji i Singapuru ojačale između 0,2 i 0,5 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,1 posto.

Premda su jučer na Wall Streetu cijene dionica porasle, potaknute dobrim vijestima s američkog tržišta rada, na azijskim se burzama jutros trguje oprezno.

„Premda su vijesti s tržišta rada dovoljno pozitivne da bi ponešto potaknule cijene dionica, nužno je više podataka o jačanju oporavka američkog gospodarstva, kao i dogovor u Washingtonu“, kaže Lim Dong-rak, analitičar u Hanyang Securities.

Oprez na tržištu posljedica je približavanja roka do kojega bi američki Kongres trebao donijeti proračun za iduću fiskalnu godinu, koja počinje 1. listopada. Ne postigne li se do kraja rujna dogovor između republikanaca i demokrata, državne službe neće se moći financirati.

A napretka u raspravi još uvijek nema, kao ni u razgovorima o povećanju razine dozvoljenog zaduživanja države, kako bi vlada mogla ispuniti sve svoje financijske obveze.

I dok je posljednjih dana dolar zbog toga bio pod pritiskom, jutros se njegov tečaj stabilizirao.

Tečaj eura kreće se oko 1,3480 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3520 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara skliznula je s jučerašnjih 98,80 na 98,60 jena.

I euro je oslabio prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj skliznuo na 132,90 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 133,70 jena.

Nakon što je jučer porasla za 30-ak centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku za toliko pala, na 102,70 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

JEN, EURA, TEČAJ, EURO, DOLAR, FOREX, FED, NIKKEI, MSCI, AZIJSKE BURZE