Kultura

FOTO GALERIJA: POD KONTROLOM Crni dim nadvio se nad zgradom Muzeja suvremene umjetnosti!

Događaj nije bio najavljen u medijima zato što su umjetnici time htjeli ispitati bilo javnosti.

FOTO: Ante Gugo
Piše: PolitikaPlus

Crni dim koji suklja s krova Muzeja suvremene umjetnosti u Novom Zagrebu zabrinuo je mnoge građane, ali ipak nema razloga za paniku. Vatrogasci su tu od samog početka, ali samo kako bi bili sigurni da ništa neće poći po zlu u jutrošnjem umjetničkom performansu.

Događaj nije bio najavljen u medijima djelomice i zato što su umjetnici time htjeli ispitati bilo javnosti i reakciju građana.


Jesu li htjeli istovremeno poručiti da se crni dim nadvio nad hrvatskom kulturom (još) ne znamo, ali možda su performans trebali izvesti na Trgu svetog Marka?......

 

......

 IME 'POTPALJIVAČA': FABIAN KNECHT

Riječ je o nenajavljenoj umjetničkoj akciji Fabiana Knechta, njemačkog umjetnika koji se u svom radu nerijetko bavi intervencijama u javnom prostoru nastojeći izazvati reakciju slučajnih prolaznika.

Umjetnik je tražio da događaj bude iznenađenje i da se ne najavi, detaljnije informacije objavit će se uskoro, a iz MSU-a kažu i da ta akcija nema veze s neuspješnim izborom novog ravnatelja tog muzeja i nije referenca na vatikanski 'bijeli dim'.

MSU je na svojim internet stranicama najavio Knechtovo predavanje, koje će on kao umjetnik na rezidencijalnom boravku u tom muzeju, u eksperimentalno-istraživačkom projektu "Pilot013", održati u četvrtak, 3. listopada.

Konceptualni umjetnik mlađe generacije Fabian Knecht (Magdeburg, 1980.) završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Berlinu, pohađao je kalifornijski Institut za umjetnost, te Ale School of Fine Arts u Addis Abebi (Etiopija), a od 2009. i Institut za prostorna istraživanja, što ga je osnovao istaknuti svjetski umjetnik Olafur Eliasson.

U svom istraživačkom radu Knecht se često referira na revolucionarni obrat što ga je u umjetnosti izveo Marcel Duchamp, no suprotno njemu, zahvaljujući kojemu su pronađeni predmeti u galerijskom ili muzejskom kontekstu odlukom umjetnika mogli zadobiti auru umjetničkog djela, on svoje projekte realizira kao intervencije u javnom prostoru. Te se akcije ne mogu odmah prepoznati kao umjetnički rad, premda kod slučajnih prolaznika izazivaju određenu reakciju ili čak akciju.

Umjetnik će rezultate svoje 'site specific' intervencije osmišljene za MSU, kao i dosadašnje projekte, predstaviti na skorašnjem predavanju, na kojemu će važnu ulogu imati i spontane snimke, nastale najčešće mobitelom, onih koji su se zatekli na mjestu zbivanja.

Kustosi projekta su Radmila Iva Janković (rezidencijalni program) i Tihomir Milovac (Pilot013).


 

 

 

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vatrogasci, performans, msu