Hrvatska

REVOLT: Studenti pripremaju prosvjede i blokade 'jer im ministar Jovanović otima hranu iz usta'!

Razlozi leže u poskupljenju prehrane i neispunjenim obećanjima.

Piše: Vanja Deželić

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta udarilo je na one koji se teško mogu zaštititi od napada - studente. Povećali su im cijenu prehrane, kvalitetu hrane pritom nisu mijenjali, prošle godine povećali su cijenu školovanja, a pripremaju i poskupljenja studentskog smještaja. Sve poticaj do poticaja da postanemo društvo znanja, koje baš zbog katastrofalne politike svih dosadašnjih ministara nismo nikada bili.

MZOS: Te promjene u konačnici idu u korist velikom broju studenata koji su do sada obrok plaćali više nego što će ga plaćati u novom sustavu prehrane

- Po prvi put u 11 godina odlučili smo (MZOS, op.a.) reformirati sustav studentske prehrane. Opseg promjena iznimno je velik i nemoguće je sve promjene u sustavu koji koristi više od stotinu dvadeset tisuća studenata napraviti u jednome danu. Vezano uz pitanje kvalitete hrane, sam popis novih jela dulji je od 70 stranica (dostupan na stranicama MZOS-a, op.a.). Nemoguće je svako od tih jela vidjeti prvi dan, ili čak prvi tjedan. Sigurno je da će svi pružatelji usluga sukladno Pravilniku studentima nuditi 3 različita meni obroka na dan i 15 različitih meni obroka u tjednu i da će Ministarstvo na tomu inzistirati - kazali su nam u Ministarstvu.

Naravno, kakva je retorika ministra financija Slavka Linića i ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića, takva je i MZOS-a. Poskupljenja su zapravo dobra stvar!

- Ovo je najveća promjena u studentskom standardu u razdoblju duljem od desetljeća. Provesti te promjene nije jednostavno. Te promjene u konačnici idu u korist velikom broju studenata koji su do sada obrok plaćali više nego što će ga plaćati u novom sustavu prehrane. Reforma sustava prehrane posebno je usmjerena na smanjenje neizravne potpore svim studentima i povećanje izravne potpore onima kojima je najpotrebnija. Reformu sustava nije moguće sagledati u dva dana primjene novog Pravilnika stoga molimo da se omogući uspostava sustava kako bi se mogli sagledati svi pozitivni rezultati ove reforme.

Naravno, studenti se ni najmanje ne slažu s ovom pričom, najavljuju prosvjede i borbu protiv, kako kažu, nepravde. Na njihovu žalost, studentski predstavnici su u koaliciji s Ministarstvom i zagovaraju sve ove promjene.

- Da, složili smo se s povećanjem cijena! Ali ne zato što želimo da bude skuplje već zato što vidimo da cijene kakve su do sada bile više nisu održive i dugoročno dovode do sve većih i većih problema rada u Studentskim centrima što nikako ne ide u korist studentskom standardu. Smatramo da potrebe za prosvjedom nema i da moramo pričekati bar desetak dana kako bi mogli utvrditi koji su problemi i kako ih se može riješiti te kako bi se osnovala nadzorna povjerenstva i utvrdila kakvo je zaista stanje u praksi i primjena novog pravilnika. Studentski zbor je uvijek na strani studenata i da ako bude potrebe za prosvjedima ćemo sigurno zajednički djelovati, ali za sada smatramo da će se pregovorima uskoro svi nastali problemi u pojedinim menzama/gradovima riješiti na zadovoljstvo studenata isto kao i djelatnika Studentkih centara i MZOS-a - rekla je v.d. predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Petra Radetić.

STUDENTSKI ZBOR: Da, složili smo se s povećanjem cijena! Ali ne zato što želimo da bude skuplje već zato što vidimo da cijene kakve su do sada bile više nisu održive i dugoročno dovode do sve većih i većih problema

Zadrani su nešto umjereniji i žele čuti studente, ne slažu se već na prvu s izmjenama, posebno jer u Zadru nije došlo do usklađivanja cijena pa je prvog dana uvođenja promjena (1. listopada) bio kaos. Ujedno su uz zagrebački, jedini zbor koji se udostojio komentirati ove probleme.

- Vezano za ovaj gorući problem Studentski zbor će organizirati javnu tribinu na koju će biti pozvani svi studenti, predstavnici zadarske studentske menze, novinari, kao i cjelokupna javnost koja je zainteresirana za ovu problematiku - izjavio je predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru Mate Vučić.

 

Dotle su studenti daleko od predstavništva i Ministarstva dogovorili daljnje akcije i zaprijetili odgovornima za ovo stanje.


- Većina studenata se slaže da je povećanje cijena u studentskim menzama i kantinama nedopustivo te još jedan veliki udar na ionako nizak studentski standard budući da prehrana prosječno čini oko trećine svih troškova studenata.  Ministarstvo je javnu raspravu o ovome neodgovorno i bezobrazno otvorilo usred ljeta, 31. srpnja, a trajala je do 15. rujna. Dakle, javna rasprava je otvorena dok gotovo nijedan fakultet nije radio, a dan prije nego što je ministar Jovanović sa cijelom vladom krenuo na godišnji odmor. Ta manipulacija samo pokazuje koliko su mu važni studenti i kako su njegova zaklinjanja u društvo znanja i brigu za studentski standard samo jeftine floskule. Studentski predstavnici također snose veliki dio odgovornosti jer ili su bili dezinformirani od strane Ministarstva, ili ih nije bilo briga, ili jednostavno nisu shvatili sve posljedice onoga što su dogovorili. - poručeno je javnosti u ime Facebook stranice "Peticija za vraćanje starih cijena u menzama".

Nezadovoljni su, poput mnogih koji ovise o njemu, na ministra Željka Jovanovića.

STUDENTI: Namjera Ministarstva trebala je ići u smjeru smanjivanja neizravne potpore studentima putem subvencioniranja cijena pružateljima usluga u korist izravnih potpora, dakle stipendija. Međutim, cijene hrane su se povećale, dok nema nikakvog govora o novim stipendijama

- Namjera Ministarstva trebala je ići u smjeru smanjivanja neizravne potpore studentima putem subvencioniranja cijena pružateljima usluga u korist izravnih potpora, dakle stipendija. Međutim, cijene hrane su se povećale, dok nema nikakvog govora o novim stipendijama. Ali, budući da je ionako manjak stipendija u Hrvatskoj, smatramo da je dokaz nesposobnosti cijelog ministarstva da se eventualne stipendije isplaćuju novcem prikupljenim od strane samih studenata. Isto tako, većina studenata ima problema s troškovima studiranja, a sigurno je da će samo manjina dobiti neke nove stipendije. Dakle, ovo je samo još jedan od loših izgovora ministra Jovanovića kako bi se štedilo na studentima - tvrde studenti.


Najavili su izražavanje nezadovoljstva u četiri vala, odnosno faze kako kažu. Prvo će 9. listopada stati u redove po menzama i kupiti samo kolač, zatim će bojkotirati menze od 10. do 20. listopada. U drugoj fazi 21., 23. i 25. listopada prosvjedovat će se po 15 minuta i to zaustavljanjem prometa na pješačkim prijelazima, a pritom od predstavnika očekuju da prijave te prosvjede ili će im u suprotnom u potpunosti okrenuti leđa i sve obaviti sami. U trećoj će fazi, 5. i 7. studenog, onemogućavati profesorima na fakultetima da napuste parkirališta, kao i živim zidovima ispred ulaza na fakultete. U posljednjoj fazi, 17. studenog, krenut će u blokade. Naravno, ukoliko se ne udovolji zahtjevu o vraćanju starih cijena, subvencija i uvjeta prehrane u menzama i kantinama.

 

Nadaju se da će imati potporu barem četrdeset posto studenata "jer to bi bilo dovoljno da prosvjedi uspiju".


U Ministarstvu bi se morali zamisliti, kao i u zborovima, jer dok koriste argumente o tome kako cijene nisu rasle, morali bi se zapitati i o tome raste li životni standard ili se smanjuje.

 

Lako je promatrati priču iz jednog kuta, ali treba misliti i na posljedice. U ovom usporenom, letargičnom i apatičnom društvu, još jedino studenti koliko toliko direktno i smisleno izražavaju nezadovoljstvo.

 

Pa kada već nitko nije ministra Jovanovića "počastio" prosvjedima i konkretnim revoltom za sve probleme koje je priuštio svom resoru, budu barem studenti - zato jer im otima hranu iz usta.

Iz ministarstva nam je naknadno stigao odgovor u kojem suštinski nema ničega što već prije nismo naveli. No, donosimo ga u cijelosti:

...........

 

...........

 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta
Priopćenje Ministarstva vezano uz novi Pravilnik o prehrani studenata

 

Poštovani kolege!

Vezano uz mnogobrojne napise u kojima se tvrdi kako je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta neosnovano i bez znanja studenata podignulo cijene studentskih obroka, priopćujemo sljedeće.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta aktivno prati situaciju u restoranima studentske prehrane vezano uz primjenu novoga Pravilnika o prehrani koji ima nekoliko glavnih ciljeva. Prvo, bilo je nužno osigurati financijsku održivost sustava: cijene obroka nisu se mijenjale u proteklih 15 godina, a u tom su razdoblju cijene svih namirnica i energenata značajno porasle. Stoga je cijena kompletnog obroka povećana sa 16,70 kuna (4,40 kn za studenta) na 22,60 kuna (6,50 kn za studenta), dakle cijena meni obroka povećana je za 2,10 kuna. Drugo, bilo je nužno potporu usmjeriti na nutritivno kvalitetnu i potpunu prehranu – nije opravdano koristiti ograničena sredstva Državnoga proračuna za subvencioniranje studentske prehrane s niskom nutritivnom vrijednošću. Stoga je smanjena subvencija na artikle koji nisu sastavni dio kompletnog obroka sa 73% na 50%. Na posljetku, Hrvatska mora napraviti promjenu sustava studentskih potpora prema izravnim potporama studentima slabijega socijalno-ekonomskog statusa. Više od 250 milijuna kuna godišnje izdvaja se za sustav studentske prehrane. U isto vrijeme Ministarstvo godišnje raspolaže samo s 40 milijuna kuna studentske stipendije. Ovaj Pravilnik korak je prema izravnoj dodjeli pomoći onima kojima je ona najpotrebnija.

Posebice napominjemo da je Pravilnik pripreman godinu dana u pregovorima sa studentima i studentskim centrima. Prijedlog Pravilnika koji je stavljen na javnu raspravu podržali su svi studentski predstavnici. Iako je javna rasprava trajala 45 dana, uza značajnu medijsku pozornost, komentare je poslalo samo 17 pojedinaca. Svi komentari uzeti su u obzir prilikom izrade konačnoga teksta Pravilnika. Primjerice, na temelju primjedbi pristiglih u javnoj raspravi povećan je broj dnevnoga limita za mliječne artikle. S obzirom na kompleksnost sustava prehrane, možemo očekivati da će u primjeni Pravilnika dolaziti do pojedinačnih pogrešaka, no Ministarstvo ih promptno rješava. Primjerice, 2. listopada Ministarstvo je dobilo obavijest da Pravilnik obvezuje studente da ne mogu kupiti manje od dva jaja po cijeni od četiri kune. Čim smo za to doznali, odmah smo izdali uputu Centru za autorizaciju prava da studentima omogući da jaja kupuju na komad po cijeni od dvije kune, od čega student plaća 58 lipa. U Pravilniku se prvi put uvode lokalna povjerenstva za kvalitetu prehrane, u kojima većinu čine studenti. Ta povjerenstva predlažu poboljšanje rada ili čak raskid ugovora s restoranima koji ne poštuju Pravilnik. Na temelju javne rasprave u Pravilnik je dodana odredba da povjerenstva mogu koristiti podatke prikupljene od studenata: student sada može poslati pritužbu povjerenstvu sa slikom nekvalitetnog obroka odmah kada uzme tanjur s hranom. Na isti način studenti mogu prijaviti i nezadovoljstvo higijenom u studentskim restoranima. Ministarstvo je u izravnom telefonskom i elektroničkom kontaktu s Centrom za autorizaciju prava, dekanima visokih učilišta, ravnateljima studentskih centara i voditeljima restorana te svaku pritužbu rješava odmah. Otvoreni smo za daljnji dijalog sa svim predstavnicima studenata kako bismo uklonili sve uočene probleme i za to smo, uz uobičajene načine komunikacije, otvorili posebnu e-mail adresu:

[email protected].

 

 

 

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prosvjed, studenti, željko jovanović, prehrana, mzos