Mojbiz

VALUTA: Fiskalna blokada u SAD-u pritišće tečaj dolara, euro ojačao

Euro je u takvim okolnostima ojačao 0,2 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,3577 dolara. Drži se tako nedaleko najviše razine u posljednjih osam mjeseci od 1,36465 dolara, na koju se popeo prošlog četvrtka.

Piše: PolitikaPlus

Dolar se zadržao blizu najnižih razina u osam mjeseci prema drugim vodećim svjetskim valutama, oslabivši ujedno prema valutama-utočištima jenu i švicarskom franku budući da otklanjanje fiskalne blokade u SAD-u još nije na vidiku.

Euro je u takvim okolnostima ojačao 0,2 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,3577 dolara. Drži se tako nedaleko najviše razine u posljednjih osam mjeseci od 1,36465 dolara, na koju se popeo prošlog četvrtka.

Dolar je oslabio i prema franku, za oko 0,5 posto, na 90,28 švicarskih centima, kliznuvši nadomak najniže razine u 19 mjeseci od 89,675 centima, na koju se spustio u prošli četvrtak. Na sličnom gubitku američka valuta bila je i prema japanskoj pa se njome trgovalo po 96,95 jena, nakon što se ranije nakratko spustila na najnižu razinu u pet tjedana od 96,85 jena.

Pregovori američkih demokrata i republikanaca nisu se približili dogovoru o proračunu ni o limitu zaduživanja. U takvim okolnostima jačaju bojazni da američki Kongres i predsjednik Barack Obama neće uspjeti postići dogovor o podizanju limita do 17. listopada, kada bi po procjeni ministarstva financija zalihe novca trebale presušiti.

Politički sukob zbog kojeg nije bilo moguće postići dogovor o proračunu prije početka nove fiskalne godine 1. listopada rezultirao je djelomičnom obustavom rada američke državne uprave, koja sada ulazi već u drugi tjedan.

Paralelno jačaju bojazni da bi dulja blokada mogla naštetiti ionako krhkom gospodarskom oporavku. Takav razvoj situacije mogao bi američku središnju banku Fed dodatno odvratiti od postupnog smanjenja programa otkupa državnih obveznica, što je nepovoljna vijest za dolar.

"Vlada prilična neizvjesnost zbog fiskalne situacije u SAD-u a ne čini se da će tako skoro biti otklonjena. Što dulje bude trajala takva situacija, to su veće šanse da dolar dodatno oslabi, poglavito prema jenu", kazao je Lee Hardman, valutni strateg u tvrtki BTMU.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tečaj, razina, euro, dolar