A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/crkva-105.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Biskup Ivan Šaško: Ne osjeća se onaj duh iz 1991., kao narod postali smo ovisni o idolima | Politika+
Hrvatska

MISA ZA DOMOVINU: Biskup Ivan Šaško: Ne osjeća se onaj duh iz 1991., kao narod postali smo ovisni o idolima

''Ako oslabimo spomene i zaboravimo proslave te izgubimo volju da na mlade naraštaje prenesemo svoja sjećanja, onda nismo dostojni slobode.''

FOTO: Ivan Hrstić
Piše: P/H

Pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško predvodeći svetu misu za Domovinu u povodu Dana neovisnosti, danas je u Crkvi sv. Marka istaknuo da je povijesna čežnja za slobodom hrvatskoga naroda nit koja povezuje sve hrvatske naraštaje.

Naglasio je da sloboda traži odgovornost, te kako ju je teško steći jer je sloboda "rođena kao dar i u sebi sadrži žrtvu i ljubav".

Dan prije nego li je Hrvatski sabor proglasio neovisnost hrvatske države, 7. listopada 1991. bombardiranjem Banskih dvora neprijatelj slobode očitovao je svoju mržnju prema hrvatskoj slobodi, rekao je biskup Šaško.

''Ako oslabimo spomene i zaboravimo proslave te izgubimo volju da na mlade naraštaje prenesemo svoja sjećanja, onda nismo dostojni slobode.''

Podsjetio je da se "taj velikosrpski neprijatelj skrivao pod plaštom jugoslavenstva" te je napad izveo u duhu i pod znakovljem komunističke ideologije.

Mons. Šaško podsjetio je i da Katolička Crkva 7. listopada slavi blagdan Blažene Djevice Marije od krunice, a upravo su hrvatski branitelji s "Marijom i krunicom neraskidivo povezani".

Kazao je da Crkva na današnji dan slavi srijemskoga mučenika iz 4. stoljeća Svetog Dimitrija, dodavši da je Srijem uvijek bio mjesto svjedočkoga mučeništva, isto kao što je i u naše vrijeme bio grad Vukovar, kojeg je razarao neprijatelj hrvatske slobode.

Ocjenivši da mržnja nije dopuštala Hrvatima slobodu, mons. Šaško u propovijedi je istaknuo da ondje gdje postoji srce kao u hrvatskih branitelja, nema mjesta tugovanju.

Umjesto tuge tamo treba biti mjesto ponosu, dodao je mons. Šaško.

Kao narod ponosni smo na svoju slobodu i treba čuvati živi spomen na vrijeme u kojem smo tada živjeli i kako smo čeznuli za slobodom. Također treba pamtiti onoga tko je vodio narod kroz tu pustinju, kao i na one koji su narod oslobodili od lutanja.

Ocjenivši da se danas pokušava tzv. korektnim pristupom i uljepšavanjem riječi zamutiti istina o hrvatskoj slobodi, mons. Šaško je istaknuo da nas samo istina može osloboditi. Društvena, gospodarska i socijalna stvarnost mogu poljuljati život, a neprijatelji hrvatske slobode nastoje ponajprije poljuljati njezina čvrsta uporišta, kazao je. Neprijatelj nastoji najprije poljuljati uporišta hrvatske slobode kako bi nas ponovno vratio u ovisnost i ropstvo.

"Ako oslabimo spomene i zaboravimo proslave te izgubimo volju da na mlade naraštaje prenesemo svoja sjećanja, onda nismo dostojni slobode", zaključio je pomoćni biskup zagrebački na misi za Domovinu, dodavši da su to znakovi da više ne cijenimo slobodu i ponovno ulazimo u ropstvo.

Poručio je da se vjernici, da bi bili slobodni, trebaju odreći sebe, odnosno sebičnosti, preuzeti svoj križ, što znači donositi drugima radost te nasljedovati Isusa Krista, odnosno biti svjesni da darivanjem čovjek nikad ništa ne gubi.

Zatražio je i da na Dan neovisnosti Republike Hrvatske ne budu vezani grijehom, koji sputava čovjeka da ima čisto srce.

Biskup je ocijenio i da smo kao narod "pomalo postali ovisni o idolima", pa se više ne osjeća onaj duh iz 1991. godine.

"U tim danima je živjela iskrenost koja ne boli", rekao je, podsjetivši da je buka bombardiranjem trebala zaglušiti hrvatsku slobodu.

Istaknuo je i da su posebno žene i majke molitvama ubirale plodove svoje nade, što je bila snaga koja nije dopuštala širenje klonulosti. Danas se u Hrvatsku pokušava uvući duh klonulosti i zanemariti sloboda.

Što smo na primjer dobilo uvođenjem radne nedjelje, i jesmo li zato danas sretniji i zadovoljniji, upitao je mons. Šaško. Smatra da se u takvoj odluci samo skrivala sebičnost i interesi profita.

"Potrebno nam je odricanje od sebičnosti i pouzdanje u Duha Božjega", jer samo taj Duh može obnoviti hrvatsko društvo, poručio je mons. Šaško na misi za Domovinu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dan neovisnosti, misa za domovinu, biskup šaško, ivan šaško