Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na azijskim burzama također u strahu od sukoba u Kongresu

Loše je na tržišta utjecao jučerašnji oštar pad indeksa na Wall Streetu.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Azijske su burze i dalje pod pritiskom jer se ulagači plaše da republikanci i demokrati neće do polovice mjeseca postići dogovor o proračunu i dozvoljenom zaduživanju države, što bi ozbiljno uzdrmalo svjetska financijska tržišta.

„Većina ulagača očekuje da će američki političari na kraju odrasti. No, ima i onih koji misle da djeluju previše djetinjasto da bi odrasli na vrijeme“

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,7 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Singapuru porasle između 0,1 i 0,3 posto.

U Šangaju i Hong Kongu burzovni su indeksi pali između 0,1 i 0,4 posto, a pod pritiskom su i ostala azijska tržišta, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,3 posto.

Loše je na tržišta utjecao jučerašnji oštar pad indeksa na Wall Streetu, drugi dan zaredom, jer se u Washingtonu još uvijek ne nazire dogovor o proračunu, pa se ulagači plaše da će republikanci i demokrati ostati nepopustljivi i po pitanju povećanja razine dozvoljenog zaduživanja države.

Ako se u Kongresu do 17. listopada ne postigne dogovor o povećanju dozvoljenog 'minusa', američka vlada neće moći isplatiti sve svoje financijske obveze, što bi snažno uzdrmalo financijska tržišta.

Jučer je predsjednik SAD-a Barack Obama kazao da je spreman pregovarati o proračunskim pitanjima samo ako republikanci brzo i bezuvjetno pristanu na dogovor o ponovnom otvaranju državnih službi i povećanju dozvoljenog zaduživanja države.

John Boehner, predsjednik Predstavničkog doma u kojemu republikanci imaju većinu, poručio je, pak, da je razočaran takvim predsjednikovim pristupom.

Premda većina ulagača očekuje da će dogovor ipak biti postignut u roku, opasnost da se to ne dogodi navodi na oprez.

„Većina ulagača očekuje da će američki političari na kraju odrasti. No, ima i onih koji misle da djeluju previše djetinjasto da bi odrasli na vrijeme“, kaže Tohru Yamamoto, strateg u tvrtki Daiwa Securities.

Pat pozicija u Washingtonu zasjenila je vijest da će Obama kandidirati Janet Yellen za predsjednicu američke središnje banke.

To bi u drugim okolnostima vjerojatno pozitivno utjecalo na tržišta dionica jer je Yellen zagovornica labave monetarne politike, pa se može očekivati nastavak takve politike, kada se u siječnju Ben Bernanke povuče s mjesta predsjednika Feda.

Unatoč neizvjesnosti u Washingtonu, na valutnim je tržištima dolar stabilan. Jutros se njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 80,4 boda, nedaleko najniže razine u osam mjeseci, na koju je pao prošloga tjedna.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti blago ojačao s 97,10 na 97,35 jena.

Cijena eura prema američkoj valuti stabilno se, pak, kreće oko 1,3560 dolara.

U odnosu na japansku valutu, tečaj eura kreće se jutros oko 132,10 jena.

Nakon što je jučer porasla za 50-ak centi, jutros se terminska cijena nafte na burzi u New Yorku stabilno kreće oko 103,40 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EURO, DOLAR, FOREX, KONGRES, MSCI, NIKKEI, BARACK OBAMA, AZIJSKE BURZE, TEČAJ EURA