Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na europskim burzama prekinut 3-dnevni negativni niz

Ponešto je ulagače ohrabrila i odluka predsjednika Obame da za predsjednicu američke središnje banke kandidira Janet Yellen.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na europskim burzama jutros su cijene dionica porasle, prekinuvši 3-dnevni negativni niz zahvaljujući nadi investitora da će u SAD-u ipak biti postignut politički dogovor oko daljnjeg financiranja države, a dobro je primljena i vijest o nominaciji Janet Yellen predsjednicom Feda.

FTSEurofirst 300 indeks oko 9,30 sati bio je u plusu 0,4 posto, na 1.230 bodova, nakon što je jučer pao 0,5 posto. Od početka godine u plusu je 8 posto.

Londonski FTSE indeks u 9,30 sati bio je u plusu 0,47 posto, frankfurtski DAX 0,66 posto, a pariški CAC 0,88 posto.

Republikanci u američkom kongresu signalizirali su da su otvoreni za kratkoročno povećanje granice zaduživanja SAD-a, što se mora učiniti do 17. listopada.

Ponešto je ulagače ohrabrila i odluka predsjednika Obame da za predsjednicu američke središnje banke kandidira Janet Yellen.

Ako je podrži i Senat, Yellen će u siječnju, kao prva žena na čelu Feda, naslijediti Bena Bernankea, što je pozitivno za tržišta dionica jer je Yellen zagovornica labave monetarne politike, kakvu je dosad vodio Bernanke.

Investitori tijekom dana iščekuju odluke Bank of England o kamatnim stopama i programu kupnje obveznica.

Europska središnja banka, pak, danas će objaviti svoje redovito mjesečno izvješće.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros porastao 1,12 posto, na 14.194 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

JANET YELLEN, CAC, DAX, FTSE, EUROPSKE BURZE