Mojbiz

VIDEO: Sindikalist Babić: Ili ćemo se dogovoriti ili će štrajk liječnika potrajati

'Ovo je još jedan od alata kojim mi pokušavamo postići sindikalni cilj, a to je zaštititi naša prava.'

Piše: Ilijana Grgić

Oko 200-tinjak liječnika okupilo se u podne na Cvjetnom trgu u jednoj od akcija u sklopu štrajka liječnika koji traje od 18. rujna. Došli su liječnici iz Čakovca, Splita, Popovače, Našica, Osijeka i drugih gradova.

 

- Ovdje sad ponovo pokazujemo koliko nas je, ukazujemo i na sve probleme s kojima je suočeno hrvatsko društvo. Ovo je još jedan od alata kojim mi pokušavamo postići sindikalni cilj, a to je zaštititi naša prava, rekao je predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić ne želivši otkriti hoće li, ukoliko uskoro ne dođe do potpisivanja kolektivnog ugovora, ići i na Markov trg.

 

- Imamo planova, ali o njima o tom-potom.Nismo iscrpili sve resurse, a mi smo liječnici koji ne puštaju pacijente dok daje znakove života, s nama će se ili dogovoriti ili će to potrajati, rekao je Babić.

 

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić rekao je okupljenima da su kolektivni pregovori s Ministarstvom zdravlja "u fazi krucijalnih pitanja, a to je kako kvalificirati, kvantificirati i platiti prekovremeni rad". Te da su vremena u kojima su odradili puno radnih sati koji nisu ni zabilježeni niti plaćeni su iza nji.

 

Sindikalni povjerenik u KBC Zagreb Trpimir Goluža ocijenio je ponižavajućim to što je Vlada potpisala kolektivni ugovor za zdravstvo sa Samostalnim sindikatom zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, jer u tom sindikatu ne dijele profesionalnu odgovornost i sudbinu liječnika, niti su u stanju zastupati liječničke interese.

 

Ustvrdio je da hrvatskom zdravstvenom sustavu prijeti kolaps, a ministra Ostojića je upitao zna li da Hrvatskoj nedostaje 4500 liječnika, kao i da je ovih dana 1000 obrazovanih medicinskih djelatnika mlađe i srednje dobi pokazalo interes za odlazak iz Hrvatske.

 

Prozvao je Ostojića za postavljanje političkih poslušnika na čelne pozicije najvećih bolničkih ustanova, smanjenje zdravstvenog proračuna za dvije milijarde kuna i cijena usluga za 30 posto, nepokretanje novih investicija u zdravstvu i zaustavljanje nabave opreme.

 

Time je Ostojić ugrozio sustav, tvrdi Goluža i dodaje kako treba spriječiti "amerikanizaciju našeg zdravstvenog sustava".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZDRAVLJE, ŠTRAJK, LIJEČNICI