A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/croatia-osiguranje-022.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dnevnik: Odbijenica Triglavu znak da je slovenski kapital u Hrvatskoj nepoželjan | Politika+
Hrvatska

SLOVENCI NEZADOVOLJNI: Dnevnik: Odbijenica Triglavu znak da je slovenski kapital u Hrvatskoj nepoželjan

'Zavarovalnica Triglav dala najbolju ponudu.'

Piše: P/H

Isključenje neobvezujuće ponude slovenske Zavarovalnice Triglav iz postupka prodaje dionica Croatia Osiguranja znak je da je slovenski kapital Hrvatskoj nepoželjan, tvrdi u petak ljubljanski dnevni list "Dnevnik" u svom poslovnom prilogu.

Iz kabineta slovenske premijerke Alenke Bratušek stigao je odgovor da ona vjeruje da hrvatska vlada svoje odluke donosi "transparentno" te da će svoju odluku znati "argumentirano objasniti".

"Privatizacija u Hrvatskoj u punom je zamahu, ali je sve očitije da slovenske tvrtke pri tome nisu poželjne ni u slučaju kad je njihova ponuda najbolja. Tako je hrvatska vlada iz bitke za kupnju Croatia Osiguranja isključila Zavarovalnicu Triglav iako je ona za dionicu nudila preko 10 posto više nego poljski osiguravatelj PZU i rovinjska Adris grupa koji od samog početka važe za favorite", navodi list.

Na pitanje Dnevnika hoće li od hrvatske vlade tražiti objašnjenje zašto neobvezuća ponuda Zavarovalnice Triglav nije bila prihvaćena, iz kabineta slovenske premijerke Alenke Bratušek stigao je odgovor da ona vjeruje da hrvatska vlada svoje odluke donosi "transparentno" te da će svoju odluku znati "argumentirano objasniti".

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je za "Dnevnik" da će njegovo ministarstvo i dalje pružati potporu Zavarovalnici Triglav u njenim planovima na hrvatskom tržištu ako dobije takvu molbu.

Hrvatska vlada u četvrtak je nakon analize prispjelih triju neobvezujućih ponuda za privatizaciju Croatia Osiguranja odabrala dva ponuđača koji će sudjelovati u daljnjem postupku - Adris grupu i poljski PZU, dok ponuda Zavarovalnice Triglav nije prihvaćena. Zaključeno je da PZU i Adris imaju raspoloživa gotovinska sredstva dostatna za otkup postojećih dionica te za dokapitalizaciju CO-a, dok Triglav ta sredstva tek namjerava pribaviti putem vlastite dokapitalizacije od postojećih dioničara te, eventualno, financijskih investitora, pa svoje planove ne bi mogla realizirati do kraja ove godine kad prodajni postupak Croatia Osiguranja treba završiti.

Stoga neobvezujuća ponuda Triglava, koji je nudio 138 milijuna eura za 44 posto dionica, nije prihvaćena pa u daljnji postupak ulaze samo Adris grupa i PZU.

Kako navodi Dnevnik, takva argumentacija kojom je slovenska ponuda odbijena je neuvjerljiva jer je Triglav namjeravao kupnju dionica prije vlastite dokapitalizacije financirati zajmom američke investicijske banke Goldman Sachs.

Uz to, navodi list, vlasnici 53 posto dionica Mercatora, među kojima Pivovarna Laško (PL) i Nova Ljubljanska banka (NLB), potpisali su kupoprodajni ugovor s hrvatskim Agrokorom iako Agrokor još uvijek nije osigurao potrebna sredstva za kupnju do kojih namjerava doći dokapitalizacijom.

Sve to sugerira, tvrdi Dnevnik, da je za sadašnju hrvatsku vladu slovenski kapital "nepoželjan" u postupcima privatizacije te da je Slovenija za hrvatske investitore "bitno otvorenija" nego što je to slučaj kad se radi o slovenskim investicijama u Hrvatskoj.

Po podacima slovenske središnje banke ukupna vrijednost slovenskih investicija u Hrvatskoj iznosi 1,6 milijardi eura, ali je većinom riječ o tzv. greenfield investicijama, navodi list. S druge strane, hrvatske su tvrtke zadnjih godina bile uspješne u mnogim privatizacijskim postupcima u Sloveniji, o čemu svjedoči kupnja Droge Kolinske od hrvatske Atlantic grupe, kupnja Ljubljanskih mlekarni od strane Lactalisa preko hrvatskog Dukata te neki drugi slučajevi u kojima su najveća preuzimanja slovenskih poduzeća izvele upravo hrvatske tvrtke, navodi Dnevnik.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

adris grupa, hrvatska-slovenija, triglav, mercator, croatia osiguranje, agrokor