A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/fukushima-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

UN: Radnici u Fukushimi možda su bili izloženi većem zračenju | Politika+
Svijet

SUMNJE: UN: Radnici u Fukushimi možda su bili izloženi većem zračenju

Izlaganje većim dozama zračenja povezano je s većom stopom razvoja karcinoma i poremećaja rada štitnjače.

Piše: PolitikaPlus

Japanske vlasti možda su loše procijenile količinu zračenja kojoj su bili izloženi radnici u prvotnoj fazi katastrofe u nuklearnoj elektrani u Fukušimi, izvijestile su u subotu jedne japanske novine pozivajući se na UN-ov odbor.

Snažan potres i tsunami u ožujku 2011. oštetiti su nuklearnu centralu sjeverno od Tokyja kojom upravlja Tepco i otada se tvrtka bori s curenjem radijacije.

UN-ov znanstveni odbor za učinke atomskog zračenja (UNSCEAR) doveli su u sumnju procjene doze zračenja koje su iznijeli japanska vlada i Tepco u sažetku izvješća u subotu, piše Asahi Shimbun.

Odbor je analizirao doze radijacije kod 25.000 ljudi koji su radili u elektrani u listopadu 2012. ili prije koristeći podatke vlade, Tepcoa i drugih, navode novine. Pritom je utvrđeno da testiranje kojemu su podvrgnuti radnici nije uzelo u obzir neke vrste zračenja.

Asahi Shimbun piše da ako je procjena UN-ovog odbora točna da će više radnika moći ići na besplatne preglede. Izlaganje većim dozama zračenja povezano je s većom stopom razvoja karcinoma i poremećaja rada štitnjače.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

radijacija, fukushima, japan