Kultura

VERBUM: Objavljeno hrvatsko izdanje knjige 'Papa Franjo o životu i vjeri'

''Ova knjiga kao nijedna do sada omogućuje čitatelju da upozna papu Franju izbliza.''

Piše: PolitikaPlus

Hrvatsko izdanje knjigu "Papa Franjo o životu i vjeri - Razgovor Sergia Rubina i Francesce Ambrogetti s Jorgeom Bergogliom" objavila je splitska nakladna kuća Verbum.

Glavni urednik knjige Petar Balta ocijenio je kako ova knjiga kao nijedna do sada omogućuje čitatelju da upozna papu Franju izbliza – njegov život, težnje i promišljanja o najvažnijim duhovnim i općeljudskim temama.

Papa Franja u srdačnu nizu razgovora s novinarima Sergiom Rubinom i Francescom Ambrogetti, dok je još bio kardinal Jorge Bergoglio, iznosi svoju iskrenu ispovijest.

"Jednostavnim i nadahnutim riječima pripovijeda o obitelji, djetinjstvu, prvome zaposlenju i teškoj upali pluća koja je ugrozila njegovo zdravlje, ali u isto vrijeme iznijela na vidjelo prve znakove njegova svećeničkoga zvanja", napominje Balta.

Sveti otac prisjeća se i vremena provedenoga u sjemeništu, iskustva kao profesora psihologije i književnosti kao i dramatična vremena diktature u Argentini te teška pastoralnoga rada.

Iz knjige najviše izranja blaga i jednostavna osobnost novoga Pape koju otkriva otvoreno progovarajući o svojim pogrješkama i slabostima, duhovnomu životu i molitvenomu iskustvu, filmovima i knjigama, glazbi i slikarima, ističe Balta.

"Svoju misao Papa ocrtava s jasnoćom, ne kolebajući se izravno progovoriti i o mnogim aktualnim temama kao što su spolni moral, celibat, skandali u Crkvi i opasnost politiziranja", navodi urednik i dodaje kako su Papine riječi poticaj istinskoj obnovi pojedinca, Crkve i društva.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

verbum, papa franjo, knjiga