A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/R-S/skola-nastavnik-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Sindikati prosvjete traže da se i nastavnicima plati prošlogodišnji štrajk | Politika+
Mojbiz

ZAHTJEVI: Sindikati prosvjete traže da se i nastavnicima plati prošlogodišnji štrajk

Ne bude li tako, Preporod će tražiti neopozivu ostavku ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića te ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića.

Piše: PolitikaPlus
Ne bude li tako, Preporod će tražiti neopozivu ostavku ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića zbog nedosljednosti u tretiranju pojedinih javnih službenika, te ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića zbog "izravne uključenosti" u neplaćanje štrajka učiteljima i nastavnicima.

Sindikati zaposlenih u školstvu podržavaju odluku Vlade o isplati punih plaća liječnicima i medicinskim sestrama koji su u rujnu štrajkali, ali traže da se na jednak način plati i prošlogodišnji jednodnevni štrajk u obrazovanju, kao i sve buduće akcije ostalih javnih službenika i zaposlenika.

Pozivajući se na odluku o isplati pune plaće štrajkačima u zdravstvu, Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod s konferencije za novinare pozvao je Vladu da na sutrašnjoj sjednici donese odluku o isplati dnevnice prosvjetarima, koja im je prošle godine uskraćena zbog jednodnevnog štrajka.

Ne bude li tako, Preporod će tražiti neopozivu ostavku ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića zbog nedosljednosti u tretiranju pojedinih javnih službenika, te ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića zbog "izravne uključenosti" u neplaćanje štrajka učiteljima i nastavnicima.

Plaćanje štrajka u zdravstvu Stipić je ocijenio prvim neizravnim znakom izlaska zemlje iz krize, jer je Vlada počela plaćati i ono što ne mora. "To je očit dokaz da novca ima i da nije baš stanje u državnoj blagajni tako ozbiljno kako se govori", ističe predsjednik Preporoda.

Tako značajnu promjenu odnosa prema sindikatima nazvao je "najboljim socijaldemokratskim potezom aktualne vlasti" koja je napokon počela uvažavati sindikalne akcije.

"Očekujemo, naravno, i da će svi budući štrajkovi u ovoj zemlji biti plaćeni, i u tom smislu naša očekivanja su velika. Ne želimo vjerovati da će Milanovićeva Vlada dati za pravo onima koji joj ovih dana zlobno spočitavaju da jedan 'aršin' ima za liječnike, a drugi za učitelje i nastavnike", poručio je Stipić.

I Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama također traži da se do kraja godine nastavnicima isplati uskraćeni dio plaće zbog štrajka u studenom 2012. U otvorenom pismu Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta navode da će, u suprotnom, pokrenuti sva pravna sredstva za ostvarivanje prava zaposlenika u srednjoškolskom sustavu, kojima je Vlada, zbog sudjelovanja u zakonski organiziranom štrajku, umanjila plaće.

Predsjednik tog sindikata Branimir Mihalinec u izjavi Hini citirao je riječi ministra rada Miranda Mrsića da će "Vlada imati jednak tretman prema svim javnim službama".

Predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Vladimir Milošević ocijenio je pak da je plaćanje vremena provedenog u štrajku liječnicima "jako dobro" jer se sindikati sada mogu nadati da će ista praksa biti primijenjena i prema drugim korisnicima državnog proračuna.

Upitani za komentar nejednakog tretmana učitelja i liječnika u štrajku, iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta poslali su kratak odgovor u kojem, pozivajući se na odredbe Zakona o radu, navode da se radniku koji je sudjelovao u štrajku, plaća i dodaci na plaću, osim doplatka na djecu, mogu umanjiti razmjerno vremenu sudjelovanja u štrajku.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NASTAVNICI, ŽELJKO JOVANOVIĆ, SINDIKAT PREPOROD, ŠTRAJK