Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: U Washingtonu samo odgođeno rješenje: 'Za dva mjeseca ćemo se suočiti sa sličnom situacijom'

Svjetske burze rastu, ali nema euforije.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


To su samo privremena rješenja, dok će se pregovori između republikanaca i demokrata o proračunskom deficitu nastaviti, pa bi se Washington početkom iduće godine ponovno mogao naći u situaciji da ne može financirati rad državnih službi i povećati zaduženje.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer su ulagači odahnuli nakon što je u Washingtonu u zadnji tren postignut dogovor o povećanju zaduživanja države kako bi američka vlada mogla ispuniti sve svoje financijske obveze.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,7 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Singapuru porasle između 0,3 i 0,8 posto.


MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,4 posto.

Na azijskim tržištima vlada dobro raspoloženje jer je sinoć američki Kongres prihvatio zakon kojim se do 7. veljače povećava razina dozvoljenog zaduživanja države, dok su do 15. siječnja osigurana sredstva za financiranje savezne vlade.

No, to su samo privremena rješenja, dok će se pregovori između republikanaca i demokrata o proračunskom deficitu nastaviti, pa bi se Washington početkom iduće godine ponovno mogao naći u situaciji da ne može financirati rad državnih službi i povećati zaduženje.

Zbog toga na tržištima ne vlada euforija. No, očekuje se normalno trgovanje u kojemu će fundamentalne, a ne političke vijesti određivati smjer tržišta.

„Konačno rješenje problema samo je odgođeno. Za dva mjeseca vjerojatno ćemo se ponovno suočiti sa sličnom situacijom“, kaže Evan Lucas, strateg u tvrtki IG.

Ni na valutnim tržištima ne vlada euforija nakon dogovora u Washingtonu. Doduše, odmah nakon te vijesti tečaj dolara skočio je iznad 99 jena, no kasnije je ponovno skliznuo na otprilike 98,50 jena, koliko je iznosio i jučer u ovo doba.

Cijena eura prema američkoj valuti porasla je, pak, s jučerašnjih 1,3515 na 1,3545 dolara.

Tečaj eura ojačao je i u odnosu na japansku valutu, s jučerašnjih 133,05 na 133,40 jena.

Nakon što je jučer skočila za 1,1 dolar, terminska cijena nafte na burzi u New Yorku jutros je skliznula 10-ak centi, na 102,20 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tečaj eura, dolar, kongres, msci, nikkei, forex, azijske burze, euro, jen