Mojbiz

PROSVJED : POGLEDAJTE VIDEO Evo što su gnjevni sindikati poručili ministru Mrsiću, Vladi i poslodavcima

Izdali su socijaldemokraciju, radnike i narod, poručili su sindikati.

Piše: Ilijana Grgić

 'Zar opet robovi?'  Samo je jedan u nizu transparenta koji su nosili oko 600 članovi Nezavisnih hrvatskih sindikata i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske na prosvjedu ispred zgrade Ministarstva rada kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo protiv najavljenih izmjena Zakona o radu.

 

Čini se kako su sindikati odlučili da se borba za radnička prava seli na ulicu, jer je upravo to najavio predsjednik SSSH Mladen Novosel.

 

 

 

- Ovo je prevara! Odmah nakon izbora vlada je obećavala kako neće mijenjati Zakon o radu. Mrsić nam je odmah izmijenio zakone, a sada želi poslodavcima omogućiti da radno vrijeme rasporede kako god žele, radnicima ne plaćaju prekovremene sate. Kolektivne ugovore možemo zaboraviti. Nema trgovanja s hrvatskim radnicima, rekao je Novosel i dodao kako im mogu oduzeti sve ali neće nam oduzeti radničko dostojanstvo, rekao je Novosel.

 

 

 

– Nemojte nas više štititi. Ova socijaldemokratska partija izdala je socijaldemokraciju, ali problem je u tome što su izdali radnike i narod. Robovi u Rimskom Carstvu imali su više prava nego što se danas daje radnicima. Barem su imali su slobodnu nedjelju i tri obroka dnevno. Nećemo dopustiti da se otpremnine izbace iz  zakona. Nećemo dopustiti ove izmjene, rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, koji je pozvao na zajedničko sindikalno djelovanje.

 

 

 

Izmjene ZOR-a sadrže četiri točke preko kojih sindikati ne mogu prijeći.

 

Ne prihvaćaju uvođenje financijski uvjetovanog otkaza. Ne prihvaćaju predložene izmjene instituta otpremnina i traže da otpremnine ostanu u Zakonu o radu regulirane kao do sada. U vezi s rasporedom radnog vremena traže pojednostavljenje odredbi u cilju jasnoće, a ne deregulaciju. Odredbe o sudskom raskidu radnog odnosa ostaviti kako su sada uređene Zakonom o radu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

krešimir sever, nhs, mladen novosel, sssh, radnicka prava, prosvjedi, nezadovoljstvo, hrvatska