Hrvatska

OPOVRGAVA: Željko Jovanović: Apsurdne su optužbe da pogodujem privatnim učilištima!

''To je najapsurdnija optužba koja se u ovoj državi može izreći na račun Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.''

Piše: PolitikaPlus

Ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović opovrgnuo je danas da pogoduje privatnim učilištima nazvavši takve ocjene apsurdnima.

"Neka rektor pročita novu strategiju obrazovanja znanosti i tehnologije u kojoj se jasno ističe da su javna sveučilišta ona sveučilišta u Hrvatskoj koja omogućuju da Hrvatska bude društvo jednakih šansi za sve"

"To je najapsurdnija optužba koja se u ovoj državi može izreći na račun Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta", rekao je ministar Jovanović uoči sjednice Vlade novinarima koji su ga pitali da prokomentira "neizravne optužbe" da pogoduje privatnim veleučilištima. Novinare je, naime, zanimao njegov komentar na istup rektora zagrebačkog Sveučilita Alekse Bjeliša koji je pismom predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki izrazio nezadovoljstvo prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

Među ostalim Bjeliš je nezadovoljan privremenim kriterijima znanstvene i nastavne izvrsnosti za produljenje radnog odnosa vrsnim znanstvenicima i nastavnicima starijim od 65 godina ocjenjujući da "Ministarstvo takvim postupkom još jedanput grubo narušava Ustavom zajamčene postavke sveučilišne autonomije i akademskih sloboda jer preuzima ulogu koju po zakonskim ovlastima i kompetencijama ima akademska zajednica".

Bjeliš je jučer na pitanje novinara pogoduje li se tim kriterijima privatnim visokim učilištima da zaposle vrsne znanstvenike starije od 65 godina koje javna sveučilišta ne mogu zadržati, odgovorio da će oni "sigurno biti zanimljivi drugim institucijama".

"Neka rektor pročita novu strategiju obrazovanja znanosti i tehnologije u kojoj se jasno ističe da su javna sveučilišta ona sveučilišta u Hrvatskoj koja omogućuju da Hrvatska bude društvo jednakih šansi za sve", odgovorio mu je danas Jovanović.

Ako želimo da to tako bude, naglasio je ministar, moramo osigurati svima da u skladu sa sposobnostima mogu upisati najbolje fakultete, to znači javne fakultete na kojima nema školarine.

"I sve priče o nekakvim pogodovanju privatnim fakultetima su apsurdne i zabrinjavajuće je da to govori jedan rektor", zaključio je Jovanović.

Upitan o zahtjevu Sindikata zaposlenih u školstvu da im se, kao i liječnicima i medicinskim sestrama koji su u rujnu štrajkali, plati prošlogodišnji jednodnevni štrajk u obrazovanju, Jovanović je rekao da taj dan onima koji su štrajkali neće biti plaćen.

"Zakon je jasan, poslodavac, sukladno Zakonu o radu, mora voditi evidenciju sudionika u štrajku i za dio vremena provedenog u štrajku uskratiti pravo na plaću. U Hrvatskoj tko ne radi neće dobiti plaću", poručio je.

Sindikat je najavio da će, ako im taj dan ne bude plaćen kao i liječnicima i medicinskim sestrama, tražiti Jovanovićevu ostavku, a ministar im je danas odgovorio kako on radi svoj posao.

"Ako netko nije bio u stanju provesti evidenciju tko sudjeluje u štrajku, onda to pitajte njega. Moje ministarstvo zatražilo je od ravnatelja da vode evidenciju prisustvovanja na poslu - tko je bio u štrajku iskoristio je svoje pravo, a mi kao poslodavci koristimo svoje pravo da ne platimo nekome tko ne radi. Pa ljudi moji, valjda je to normalno. Tko štrajka neka štrajka, ali štrajk neće biti plaćen", ustvrdio je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačko sveučilište, aleksa bjeiš, željko jovanović, sveučilišta