Mojbiz

NAJAVA: Branko Grčić: Hrvatsku očekuje procedura prekomjernog deficita

''To ne možemo izbjeći i nažalost bit će dosta radikalno.''

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić izjavio je danas u Rovinju da se može očekivati da Hrvatska uskoro uđe u proceduru prekomjernog deficita.

Najavio da će za 15 do 20 dana Vlada predstaviti programe i mjere kojima želi poticati gospodarstvo, a zajedno s prijedlogom državnog proračuna za 2014.

U studenom očekujemo izvješće Europske komisije o stanju u Hrvatskoj, a već u prosincu očekujemo preporuke EK-a za Hrvatsku. Do travnja iduće godine Hrvatska mora reagirati na te preporuke i definirati ekonomski program, a na ljeto će započeti faza praćenja provedbe mjera, kazao je Grčić.

"To ne možemo izbjeći i nažalost bit će dosta radikalno", poručio je Grčić obraćajući se sudionicima 23. konferencije Zagrebačke burze i 7. konferencije fondovske industrije koja je u Rovinju okupila više od 350 domaćim i stranih stručnjaka iz svih grana financijske industrije.

Grčić je kazao da se strategija Vlade temelji na tri stupa - fiskalna konsolidacija i uvođenje reda u javne financije, strukturne reforme koje ne obuhvaćaju samo javni sektor nego cijeli sustav te gospodarski rast.

"Mi moramo osigurati uvjete da hrvatsko gospodarstvo ponovno stane na noge jer bez toga možemo teško oporaviti prihodnu stranu proračuna i jako se teško generalno mogu stabilizirati javne financije", istaknuo je Grčić dodavši da je to zadatak ove Vlade u partnerstvu s poduzetnicima i sindikatima koji također imaju veliku ulogu u stabilizaciji cijelog sustava.

Kaže i da će biti vrlo teško zaduživati se u budućnosti te će Hrvatska morati "bitno pojačati aktivnosti na smanjenju deficita i stoga je od iznimne važnosti dati naglasak na alternativne izvore financiranja".

Upravo u tom segmentu fondovska industrija i mirovinski fondovi su od iznimne važnosti, kazao je, spominjući pritom i koncesije i javno-privatno partnerstvo.

Grčić vjeruje da se iduće godine Hrvatska vraća na putanju gospodarskog rasta, kada kreće ozbiljan oporavak koji mora donijeti nova radna mjesta.
Najavio da će za 15 do 20 dana Vlada predstaviti programe i mjere kojima želi poticati gospodarstvo, a zajedno s prijedlogom državnog proračuna za 2014.

"Jedna od tih mjera biti će program energetske učinkovitosti vrijedan 500 milijuna kuna, kojim želimo financirati obnovu fasada javnih zgrada tijekom 2014. i 2015. godine što smatramo da će doprinijeti oporavku građevinskog sektora", rekao je Grčić.

Poručio je i da će Hrvatska već ove godine biti u plusu u bilanci s Europskom unijom. Ove godine očekujemo neto plus od 160 milijuna eura, a iduće će to biti više od 200 milijuna eura, kazao je.

Konferenciju, koja se danas i sutra održava u Rovinju, organiziraju Zagrebačka burza i Udruženje društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava pod nazivom "Izazov promjene: kreiranje mogućnosti".

Na konferenciji su Zagrebačka burza i Poslovni dnevnik po četvrti put dodijelili nagrade tvrtkama uvrštenim na Burzu koje su u protekloj godini ostvarile najbolje odnose s investitorima - prvo je mjesto i ove godine pripalo Hrvatskom Telekomu, drugi je AD Plastik, a treću je nagradu osvojila Atlantic grupa.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BRANKO GRČIĆ, procedura prekomjernog deficita