Hrvatska

SABOR: Pravobraniteljica Anka Slonjšak: Nastavlja se diskriminacija osoba s invaliditetom

Osobe s autizmom i dalje nemaju odgovarajuće sustavno zbrinjavanje i podršku, nije ustrojen centar za osobe sa spinalnim ozljedama.

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus

U prošloj godini nisu se promijenili negativni trendovi na koje pravobraniteljstvo za osobe s invaliditetom upozorava već niz godina, rekla je danas pravobraniteljica Anka Slonjšak izvještavajući Hrvatski sabor o radu u 2012. godini.

Nije bilo pomaka u rješavanju gorućih pitanja koje pravobraniteljica ističe od prvog izvješća - osobe s autizmom i dalje nemaju odgovarajuće sustavno zbrinjavanje i podršku, nije ustrojen centar za osobe sa spinalnim ozljedama.

Gospodarska kriza, istaknula je, nije zaobišla osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju, o čemu govori i sve veći broj pritužbi osoba s invaliditetom i roditelja, odnosno obitelji koje skrbe o djetetu ili odrasloj osobi.

Prošla je godina, podsjeća, bila obilježena velikim nezadovoljstvom udruga, ali i prosvjedima roditelja koje je potaknuo loš položaj i neostvarivanje prava.

Smanjena su sredstva na području pružanja socijalnih usluga kroz projekte i programe koje provode udruge.

Slonjšak upozorava da gotovo nije bilo pomaka u rješavanju gorućih pitanja koje pravobraniteljica ističe od prvog izvješća - osobe s autizmom i dalje nemaju odgovarajuće sustavno zbrinjavanje i podršku, nije ustrojen centar za osobe sa spinalnim ozljedama.

Veliko nezadovoljstvo izaziva pretjerana birokratiziranost zdravstvenog sustava, a zdravstvena zaštita čini se da postaje nedostupnija sve većem broju osoba s invaliditetom, naglašava Slonjšak.

Što se tiče pristupačnosti, usprkos ulaganju u prilagodbu građevina javne namjene, ne smanjuju se pritužbe na kršenje prava.

Područje odgoja i obrazovanja jedno je od pet područja u kojima su se prošle godine stranke najčešće obraćale, navodi pravobraniteljica za osobe s invaliditetom. Stranke se, kaže, žale na kršenje prava na inkluzivno obrazovanje, od predškolskog odgoja pa do visokoškolskog obrazovanja.

Pritužbi je bilo i na području rada i zapošljavanja, kaže Slonjšak i naglašava da zapošljavanje za osobe s invaliditetom nije samo pitanje egzistencije nego i pitanje osobne afirmacije i uvjet neovisnog života s odgovarajućim životnim standardom i ravnopravnim sudjelovanjem.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

INVALIDITET, PRAVOBRANITELJ, ANKA SLONJŠAK, DISKRIMINACIJA