Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Rezultati gurnuli S&P do rekorda, Google iznad 1000$

''Nakon natezanja u Washingtonu posljednja dva tjedna, vjerujem da će Fed odgoditi svoje odluke.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„Nakon natezanja u Washingtonu posljednja dva tjedna, vjerujem da će Fed odgoditi svoje odluke. A mogućnost da se ovako labava monetarna politika nastavi do proljeća iduće godine potiče rast tržišta“

Na Wall Streetu je u petak S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, drugi dan zaredom, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija i uvjerenju ulagača da će Fed odgoditi smanjenje poticajnih monetarnih mjera.

Dow Jones ojačao je 28 bodova, ili 0,18 posto, na 15.399 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,65 posto, na 1.744 boda, a Nasdaq indeks 1,32 posto, na 3.914 bodova.

Rast S&P indeksa na novu najvišu razinu u povijesti može se zahvaliti privremenom rješenju proračunske krize u Washingtonu. Kako je dvotjedna obustava rada državnih službi zasigurno ostavila traga na američkom gospodarstvu, vjeruje se da Fed neće ove godine, kao što se još nedavno mislilo, smanjiti poticajne monetarne mjere.

„Nakon natezanja u Washingtonu posljednja dva tjedna, vjerujem da će Fed odgoditi svoje odluke. A mogućnost da se ovako labava monetarna politika nastavi do proljeća iduće godine potiče rast tržišta“, kaže Jeff Buetow, direktor u tvrtki Innealta Capital.

Zahvaljujući tome, jučer su porasle cijene dionica u devet od 10 sektora S&P 500 indeksa, pri čemu je najviše, 1,6 posto, ojačao tehnološki sektor.

Najveća je dobitnica, sa skokom od 13 posto, bila dionica Googlea, nakon što je taj tehnološki div izvijestio o boljim poslovnim rezultatima u trećem tromjesečju nego što se očekivalo. Pritom se cijena Googlea, po prvi puta u povijesti, probila iznad razine od 1.000 dolara.

Prema podacima Reutersa, dosad je poslovna izvješća objavilo 98 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 62,2 posto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju dobiti, što je nešto manje od povijesnog prosjeka od 63 posto.

Po pitanju prihoda, procjene je dosad prebacilo 53,1 posto kompanija, dok povijesni prosjek iznosi 61 posto.

Poslova izvješća uglavnom su bolja od očekivanja, no posljednjih su mjeseci analitičari znatno smanjili procjene rezultata, pa kompanijama nije osobito teško nadmašiti očekivanja.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,71 posto, na 6.622 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,60 posto, na 8.865 bodova, a pariški CAC 1,09 posto, na 4.286 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NASDAQ, S&P 500, DOW JONES, WALL STREET, google