Sport

NA SUDU: Zdravko Mamić porekao da je vrijeđajući Jovanovića pozivao na mržnju

Sljedeće ročište zakazano je za 28. studenog, kada će biti ispitan ministar Željko Jovanović,

FOTO: Željko Jovanović protiv Mamića je podnio i privatnu tužbu
Piše: P/H

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić danas je na, početku suđenja na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu, porekao da je uvredama na račun ministra Željka Jovanovića i srpske manjine javno poticao na nasilje i mržnju.

Sudac odbio prijedlog obrane da se na suđenju ispita nekoliko svjedoka, među kojima je i predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

Očitujući se o optužnici Mamić je kazao da se ne osjeća krivim za povredu Zakonu o suzbijanju diskriminacije, a optužbe je odbacio i u svojoj obrani.

Sljedeće ročište zakazano je za 28. studenog kada će na prijedlog tužiteljstva biti ispitan ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, koji protiv Mamića vodi i privatnu tužbu zbog tih uvreda.

Sudac Općinskog kaznenog suda Rafael Krešić odbio je prijedlog obrane da se na suđenju ispita nekoliko svjedoka, među kojima je i predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak.

Mamić je, po svom već prepoznatljivom obrascu, prije suđenja vrijeđao fotoreportere u sudnici, a smirivala ga je njegova odvjetnica Jadranka Sloković.

Čelnik Dinama je optužen sredinom lipnja jer je gostujući u emisiji "Pozitivni petak" Soundset Plavog radija 15. ožujka, po tvrdnjama tužiteljstva, javno poticao na mržnju prema ministru Jovanoviću, istodobno iskazujući izrazitu netrpeljivost i potičući mržnju prema svim pripadnicima srpske nacionalnosti. Za to kazneno djelo predviđena je zatvorska kazna do tri godine, no, tužiteljstvo traži da ga se kazni s godinu dana što bi zamjenio radom za opće dobro.

Zbog uvreda na račun ministra Jovanovića, za kojeg je uz ostalo rekao da je "hrvatomrzac", "uvreda za hrvatski mozak" i "Srbin koji nikada nije radio u prosvjeti i sportu, osim što je malo dizao utege", Mamić je istog dana bio uhićen, a dan kasnije nakon cjelodnevnog ispitivanja pušten da se brani sa slobode.

Nekoliko dana nakon tog ispada, koji je naišao na široku osudu javnosti, Mamić se u bogradskom tabloidnom tisku ispričao svim Srbima koji su se osjetili povrijeđenim njegovim izjavama i optužbama na račun Jovanovića, istodobno ustvrdivši da ima više prijatelja u Srbiji nego "cijela hrvatska vlada zajedno".

Osim što je postupak protiv Mamića pokrenulo odvjetništvo po službenoj dužnosti, Jovanović je protiv njega podnio i privatnu tužbu zbog diskriminacije jer, kako je tada rekao kao građanin, liječnik i političar osjeća moralnu i društvenu obvezu suprotstaviti se svakoj diskriminaciji, koja je najveće zlo.