Regija

ODLUKA: Venecijanska komisija: Dan Republike Srpske je diskriminacijski

'Bio je to čin koji je predstavljao izravni uvod u troipolgodišnji rat.'

Piše: PolitikaPlus

Venecijanska komisija, stručno tijelo Vijeća Europe, ocijenila je kako je pokušaj vlasti Republike Srpske da nametnu 9. siječnja kao praznik koji se naziva Danom Republike Srpske diskriminacijski u odnosu na hrvatsko i bošnjačko stanovništvo koje tamo živi, a predsjednik RS Milorad Dodik to je komentirao konstatacijom kako diskriminacija ne postoji jer taj datum ne mora obilježavati nitko tko to ne želi.

Iz Ustavnog suda BiH je potvrđeno kako je Venecijanska komisija ranije ovog mjeseca na zahtjev tog suda dala mišljenje o usklađenosti nekih odredbi zakona o praznicima RS s Ustavom BiH.

Taj korak je poduzet nakon što je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović od Ustavnog suda zatražio pravorijek o ustavnosti odredbi zakona kojima je kao praznik u RS-u utvrđen 9. siječnja.

Taj je datum odabran kao podsjećanje na 9. siječnja 1992. kada je dio tadašnjih zastupnika srpske nacionalnosti u skupštini SR BiH odlučio proglasiti "Republiku srpskog naroda u BiH" i tako spriječiti najavu uspostave BiH kao neovisne države.

Bio je to čin koji je predstavljao izravni uvod u troipolgodišnji rat.

Venecijanska je komisija ocijenila kako je izbor tog datuma "nametnut" svim građanima u RS, bez obzira kako ga oni doživljavaju.

"9. siječnja potaknut je osjećajima i događajima koji imaju važnost za samo jedan narod dok ga druge zajednice smatraju bolnom uspomenom. Bez obzira na to, on je nametnut svim građanima u entitetu Republike Srpske", stajalište je Venecijanske komisije, uz ocjenu kako iz toga proistječe diskriminacija građana nesrpske nacionalnosti što je zabranjeno odredbama Međunarodne konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije i koje su sastavni dio Ustava BiH.

Ova će ocjena poslužiti Ustavnom sudu BiH pri donošenju pravorijeka po Izetbegovićevoj tužbi i ta će odluka biti obvezujuća.

Milorad Dodik izjavio je pak kako očekuje da sud neće donositi odluke "pod političkim pritiscima".

"Dan Republike Srpske ustanovljen je još prije ratnih djelovanja u BiH i nije ustanovljen da bilo koga diskriminira", tvrdi Dodik.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

milorad dodik, republika srpska, diskriminacija