Hrvatska

PREGOVORI: Predstavnici sindikata i Ministarstvo zdravlja i dalje bez dogovora

Ostali su i dalje otvoreni najsporniji članci vezani za materijalna sredstva.

Piše: PolitikaPlus

Predstavnici sindikata liječnika i medicinskih sestara i Ministarstva zdravlja danas su prešli 39 točaka novoga kolektivnog ugovora, ali pregovori, koji se nastavljaju i sutra, najvjerojatnije neće završiti ni ovoga tjedna.

Ostali su i dalje otvoreni najsporniji članci vezani za materijalna sredstva, izjavila je novinarima nakon današnjeg kruga pregovora Anica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, dodajući da u petak ne očekuje dovršetak pregovora.

Njezino mišljenje dijeli i Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, koja je rekla kako se danas pregovaralo o lakšim pitanjima koja se ne tiču materijalnih prava, te da u petak neće biti kraj.

Materijalna prava - dežurstva, pripravnost i uvjeti rada godišnji odmori, ostala su još otvoreno i tu će se "koplja još lomiti", ocijenila je.

Najoptimističniji je bio Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata.

Pojasnio je da po drugi put iščitavaju novi kolektivni ugovor, a iako je najspornije još ostalo na stolu - valorizacija uvjeta rada, uključujući prekovremeni rad, nada se da bi pregovori mogli biti gotovi krajem ovog tjedna.

Štrajk liječnika u bolnicama, u organizaciji Hrvatskog liječničkog sindikata, traje već 36 dana.

U ime pregovaračkog tima Ministarstva zdravlja, pomoćnica ministra Ljubica Đukanović istaknula je zadovoljstvo današnjom konstruktivnom raspravom, tijekom koje je, kaže, definitivno zatvoreno 39 članaka budućeg kolektivnog ugovora.

I ona se nada da bi se do petka moglo doći do konačnog prijedloga ugovora, a bila bi sretna, kaže, da ga se tada i parafira.

Upitana dobivaju li bolnice manje novca iz proračuna zbog štrajka, rekla je kako se u ovom trenutku radi obračun izvršenja obavljenih poslova.

"Za neke bolnice imamo podatak, iako je štrajk u tijeku, da je obavljeno više posla nego u drugim usporedivom mjesecima", rekla je pomoćnica ministra. Krajem mjeseca, kaže, Ministarstvo će imati sve podatke o izvršenom poslu, a platit će se samo ono što je obavljeno.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je boravio u Našicama pa nije sudjelovao u pregovorima sa sindikatima.

U Ministartstvo zdravlja popodne su došli riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i ministar financija Slavko Linić, ali novinarima okupljenima pred ministarstvom nisu htjeli otkriti razloge svoga dolaska, a sindikalni čelnici rekli su da taj posjet nije povezan s pregovorima jer se s njima nisu sastajali.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

liječnici, štrajka, zdravlje, sindikat