A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/policija-bih-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Tužiteljstvo BiH provodi istragu o bijegu Ilijaševića u Hrvatsku | Politika+
Regija

OPSEŽNO: Tužiteljstvo BiH provodi istragu o bijegu Ilijaševića u Hrvatsku

'Nakon oduzimanja i pregleda dokumentacije Tužiteljstvo BiH i policijske agencije nastavit će aktivnosti oko utvrđivanja odgovornosti.'

Piše: PolitikaPlus

Policijski istražitelji upali su u kazneno-popravni zavod u Mostaru kako bi prikupili dokaze o okolnostima pod kojima je s izdržavanja kazne u Bosni i Hercegovini u Hrvatsku pobjegao Dominik Ilijašević zvani Como, potvrdilo je Tužiteljstvo BiH.

Nakon oduzimanja i pregleda dokumentacije Tužiteljstvo BiH i policijske agencije nastavit će aktivnosti oko utvrđivanja odgovornosti osoba koje su omogućile bijeg ovog osuđenika tijekom zatvorskog dopusta

Kako je navedeno iz bosanskohercegovačkog državnog tužiteljstva koje je naredilo pretragu, policija prikuplja i oduzima dokumentaciju povezanu s odlukama o upućivanju Ilijaševića na izdržavanje kazne od petnaest godina zatvora na koju je osuđen zbog počinjenih ratnih zločina u središnjoj Bosni.

"Nakon oduzimanja i pregleda dokumentacije Tužiteljstvo BiH i policijske agencije nastavit će aktivnosti oko utvrđivanja odgovornosti osoba koje su omogućile bijeg ovog osuđenika tijekom zatvorskog dopusta", stoji u priopćenju.

Ilijašević je zatvorsku kaznu izdržavao u Mostaru a pod nerazjašnjenim okolnostimna proteklog ljeta je pušten na godišnji odmor s kojega se nije vratio u predviđenom roku.

Tek nakon toga utvrđeno je kako je pobjegao u Hrvatsku i smjestio se na otoku Viru kod Zadra gdje je kao hrvatski državljanin zatražio i izdavanje osobnih dokumenata.

S obzirom da dvije zemlje ne izručuju svoje državljane, posredstvom Ministarstva pravosuđa BiH u Hrvatsku je ranije upućen zahtjev za priznavanje presude izrečene u BiH odnosno za upućivanje Ilijaševića na odsluživanje ostatka kazne u Hrvatskoj.

Iz Tužiteljstva BiH ističu kako se njegov bijeg "negativno odrazio na sigurnosnu situaciju i narušio proces uspostave vladavine prava i pomirenja u Bosni i Hercegovini i regiji".

Navedeno je i kako stoga Tužiteljstvo BiH zajedno sa policijskim agencijama i u suradnji sa Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske poduzima sve aktivnosti da se Ilijaševića uputi na izdržavanje zatvorske kazne te da se procesuira i kazni za bjekstvo sa izdržavanja kazne u BiH.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mostar, policija, BiH