Hrvatska

SUĐENJE: Ratko Maček potvrdio da je HDZ za tri milijuna kuna preuzeo Hrvatski list

Kaže da je bio protiv jer se radilo o ''minornom ultra desničarskom listu bez utjecaja na tržište''.

Piše: PolitikaPlus


"Prije jedne sjednice predsjedništva pozvao me Sanader, a tamo je bio i Božidar Kalmeta. Rekli su mi da se prodaje Hrvatski list i da bi ga HDZ trebao kupiti jer radi štetu stranci. Ja sam odmah rekao da je veća šteta ako ga kupimo jer se radi o minornom ultra desničarskom listu bez utjecaja na tržište"

Iako je kazao da nikada nije imao nikakve veze s marketinškom agencijom Fimi medijom bivši glasnogovornik vlade i HDZ-a Ratko Maček priznao je da je od stranačkog rizničara Mladena Barišića 2008. u eurima preuzeo protuvrijednost od tri milijuna kuna kojima je HDZ kupio 80 posto udjela Hrvatskog lista.

Iznoseći svoju obranu Maček je odbacio optužbe da je sudjelovao u preuzimanju Osječke televizije, ali je suprotno tvrdnjama optuženog bivšeg premijera i šefa HDZ-a Ive Sanadera priznao da je na njegov nagovor bio posrednik kada je HDZ kupovao taj tjednik.

Maček je kazao da je upravo on tužiteljstvu prvi pojasnio da HDZ nije kupio Zadarski list, kako je istražiteljima ispričao Mladen Barišić, nego Hrvatski list iz Zadra.

"Da sam htio manipulirati rekao bih samo da nismo kupili Zadarski list", kazao je Maček.

Prisjetio se da je kupovina tog tjednika dogovorena još u jesen 2007. prije predizborne kampanje.

"Prije jedne sjednice predsjedništva pozvao me Sanader, a tamo je bio i Božidar Kalmeta. Rekli su mi da se prodaje Hrvatski list i da bi ga HDZ trebao kupiti jer radi štetu stranci. Ja sam odmah rekao da je veća šteta ako ga kupimo jer se radi o minornom ultra desničarskom listu bez utjecaja na tržište", ispričao je Maček.

Ipak, poslušao je naputak nadređenih i krajem 2007. kontaktirao odvjetnika Peru Lozicu koji je stupio u kontakt s Hrvatskim listom. Cijena od tri milijuna kuna za 80 posto vlasništva je, kaže, bila dogovorena već u razgovoru u stranci sa Sanaderom i Kalmetom.

"Politika nije akvarij sa zlatnim ribicama nego vrlo ozbiljna priča u kojoj se morate pridržavati hijerarhije ili vas pojedu pirane. Nikada nismo propitivali odluke predsjedništva niti vodstva stranke. To se jednostavno nije radilo"

U travnju ili svibnju kada je već otišao s dužnosti Mačeka je nazvao Lozica, rekao da je sve spremno i da treba donijeti novac nakon čega se on obratio Sanaderu koji je rekao da će "stranka osigurati novac". Potom ga je, tvrdi, nazvao Barišić i rekao da dođe po novac u njegov ured u carini.

"Nije mi bilo čudno što se radi o gotovini, ali mi je bilo čudno što se radi o eurima. Zapamtio sam da su apoeni bili od 100 i 50 eura u plavoj vrećici. To je jedino novac koji sam ikada primio i u tom sam poslu bio tek posrednik", rekao je Maček. Kazao je da je istu ulogu odigrao i Robert Ježić koji je novcem dobivenim od Barišića kupio Sanaderov BMW, ali je u ovom postupku tek svjedok.

Maček se prisjetio i da su sve novčanice imale markice banke iz Ljubuškog u BiH.

"Ako je Fimi media imala račun u toj banci onda je novac njezin, a ako nije onda je mogao biti iz iz bilo koje donacije ili sa stranačkog računa", tvrdi Maček.

Odgovarajući na pitanja Uskokovih tužitelja Maček je rekao da se u politici nikada ne propituju odluke nadređenih.

"Politika nije akvarij sa zlatnim ribicama nego vrlo ozbiljna priča u kojoj se morate pridržavati hijerarhije ili vas pojedu pirane. Nikada nismo propitivali odluke predsjedništva niti vodstva stranke. To se jednostavno nije radilo", zaključio je bivši Sanaderov glasnogovornik i šef kampanja.

No, nakon pitanja Sanaderove obrane koliko je puta bio u Uskoku, je li ga prije svjedočenja kontaktirala Sanaderova nasljednica Jadranka Kosor i je li njegov iskaz u kojem tereti bivšeg premijera rezultat pritisaka, Maček je kazao da više ne želi odgovarati na pitanja.

"Ne želim odgovarati na pitanja Sanadera ili njegovih odvjetnika jer ne želim da se preko mene vode prepucavanja o nečemu što nema veze s činjenicama", dodao je Maček.

U nastavku suđenja pregledati će se snimke njegovih istražnih svjedočenja u Uskoku.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mladen barišić, fimi media, hrvatski list, ratko maček, ivo sanader