Tvrtke

PORAZNO: INA zabilježila pad prihoda za osam posto i neto dobiti za 59 posto

'Spori oporavak u EU i pad na domaćem tržištu nastavljaju negativan utjecaj na poslovanje, na što dodatno utječe nedostatak prihoda iz Sirije i mješoviti utjecaj vanjskog okruženja.'

Piše: PolitikaPlus

Ina grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila ukupni prihod od prodaje u iznosu od 20,8 milijardi kuna, što je 8 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok joj je neto dobit smanjena za 59 posto, na 386 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvješća koje je danas objavila Ina.

Pad prihoda od prodaje u Ini tumače ponajprije nižim cijenama nafte, nižim prosječnim maržama, kao i smanjenjem prodajnih količina prirodnog plin, uz neznatno niže cijene.

Pad prihoda od prodaje u Ini tumače ponajprije nižim cijenama nafte, nižim prosječnim maržama, kao i smanjenjem prodajnih količina prirodnog plin, uz neznatno niže cijene

Ina grupa je ostvarila solidan EBITDA rezultat bez jednokratnih stavki na razini 3 milijarde kuna, navodi se u izvješću uz napomenu da se jednokratna stavka u iznosu od 127 milijuna kuna odnosi na dodatne obveze za PDV i porez na dobit za 2008. i 2009. temeljem rješenja Ministarstva financija.

Spori oporavak u EU i pad na domaćem tržištu nastavljaju negativan utjecaj na poslovanje, na što dodatno utječe nedostatak prihoda iz Sirije i mješoviti utjecaj vanjskog okruženja, navodi se u izvješću.

Po podacima iz izvješća, dobit iz osnovne djelatnosti bez jednokratnih stavki iznosila je 804 milijuna kuna, što je smanjenje za 65 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a neto dobit bez jednokratnih stavki u iznosu od 488 milijuna kuna smanjena je za 68 posto.

Kapitalna ulaganja, kako ističu iz Ine, značajno su porasla, za čak 38 posto, na razinu od 1,02 milijarde kuna, pri čemu se 781 milijun kuna odnosi na ulaganja u Hrvatsku, što je porast za 17 posto.

I predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott ističe kako je Ina, unatoč izazovnom okruženju, povećala kapitalna ulaganja za gotovo 40 posto.

"Porast ulaganja uglavnom je odraz intenzivnih domaćih istražnih i razradnih aktivnosti, ali i brojnih rafinerijskih projekata usmjerenih na zamjenu i modernizaciju proizvodnih postrojenja riječke i sisačke rafinerije zajedno s većom razinom aktivnosti u Egiptu", ističe Aldott.

Dodaje kako se poslovanje segmenta istraživanje i proizvodnje i dalje suočava s prirodnim padom proizvodnje, ali i kako su interna poboljšanja učinkovitosti, optimiziranje održavanja i smanjenje operativnih troškova, pomogli zadržavanju snažnih rezultata tog segmenta.

"Kontinuiranim praćenjem stanja u Siriji, kompanija je prilagodila metodu obračuna amortizacije sirijske imovine. Amortizacija imovine u Siriji opteretila je dobit iz poslovanja u iznosu od 137 milijuna kuna po pojedinom tromjesečju u 2013. godini", kaže Aldott.

Po podacima iz izvješća, utjecaj amortizacije u Siriji u prvih devet mjeseci 2013. iznoso je 410 milijuna kuna.

U rafinerijskom poslovanju zabilježeno je značajno pogoršanje rafinerijskih marži zajedno sa smanjenjem prodaje u trgovini na malo, međutim snažni komercijalni napori uloženi u poslovanje veleprodaje djelomično su neutralizirali ove negativne učinke, naglašava Aldott i ističe vidljivo jačanje izvoza "s čak peterostrukim povećanjem izvoza u Sloveniju".

Iz Ine navode i kako su stalni napori s ciljem održavanja stabilnog financijskog položaja grupe stabilizirali omjer duga i kapitala odnosno udio duga (bankarskih kredita i sl.) u kapitalu na razinu od oko 27,8 posto, s neto zaduženošću u iznosu od 5,7 milijardi kuna, što je smanjenje od 14 posto u odnosu na stanje neto duga krajem 2012.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

neto, dobit, prihod, ina